Ardmore Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Må ikke forveksles med destilleriet Ardmore som ble etablert i 1898 i Huntly, på grensen mellom Speyside og Eastern Highland.


Ardmore Distillery, Lagavulin 2 ble etablert i 1817Islay, lokalisert til samme bukt som Lagavulin. Det er mye man ikke vet om dette destilleriet. Det var Archibald Campbell som etablerte Ardmore også - ett år etter at han etablerte Lagavulin. Det hefter litt usikkerhet til hvor navnet Ardmore stammer fra, og når det ble tatt i bruk.

Ved oppstarten var dette et destilleri med en enkelt wash på 417 liter (92 gallons). Deretter gikk det ikke engang ett år før de hadde anskaffet en 136 liters (30 gallons) low wines still, slik at de kunne produsere med dobbeltdestillering.

Fra 1825 var John Johnston ansvarlig for driften av både Ardmore Distillery og Lagavulin. Det var i denne tiden vanlig å referere til Lagavulin som Lagavulin 1, og Ardmore som Lagavulin 2. De opererte som to separate destilleri frem til Johnstons død i 1836, men ble i 1837 slått sammen. Da hadde Ardmore ligget uvirksomt fra 1835. Verdivurderingen som ble gjort i dødsboet til Johnston viser at de to destilleriene ble drevet separat men begge to under Johnstons ledelse. The Still House (No 2), Tun Room og Malt Barn No 4 er alle oppført som bygninger leid av Ardmore Distillery - utleier var Walter Frederick Campbell.

Johnston hadde opparbeidet seg gjeld til Alexander Graham, en whiskyhandler i Glasgow og innehaver av Islay Cellar som solgte maltwhisky fra Islay. Graham kjøpte Lagavulin for den nette sum av £1103 9 shilling og 8 pence - noe som tilsvarer omtrent $2000 med dagens verdi. Noe av det første han gjorde var å fusjonere Lagavulin og Ardmore. Det nye destilleriet ble til det Lagavulin vi kjenner i dag,

Kilder