Ardenistiel Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Ardenistiel Distillery, Ardenistle Distillery, Ardenistel Distillery - stavemåten kan altså variere litt for dette destilleriet. Det ble etablert på Islay i 1836, vegg-i-vegg med Laphroaig. Det skal også ha blitt drevet under flere navn: Kildalton Distillery (1849-52), Islay Distillery (1852-66).

Veien frem til produksjon er omtrent som følger: Landområdet ble eid av Walter Frederick Campbell. Han leide det bort til James og Andrew Gardiner. Disse to hadde penger til å stå for investering i destilleriet. Men de skulle ikke drive det selv, og det skal være usagt om de ikke kunne eller ikke ville. I alle fall tar de kontakt med James og Andrew Stein som var fra en kjent destillatørfamilie ved navn Clackmannan. James og Andrew tar på seg å drive produksjonen, noe de gjør på godt vis frem til 1847.

Deretter kommer John Morrison og overtar ansvaret. Han tar med seg erfaring fra Port Ellen, hvor han ikke akkurat har imponert noen. Han har dårlig rykte fra før, og det blir ikke bedre mens han er på Ardenistiel. Han fikk holde på der til han ble kastet ut i 1852.

Nestemann til å drive destilleriet var en mann ved navn John Cassels - en mann som det ikke vites så mye om. Tilsynelatende var han ikke engang knyttet til destilleriet så mye som ett år. William Hunter fikk så styringen. Han gjorde en innsats for å gjøre driften lønnsom. Under han ble bare halve produksjonskapasiteten utnyttet, tilsvarende 149 820 liter (33 000 gallons) årlig. Hunter jobbet iherdig i mange år, men måtte til sist kaste inn håndkledet. I februar 1866 gikk han konkurs. Samme år skal Laphroaig ha kjøpt Ardenistiel. Det blir sagt at i 1868 var bygningene forfalt og dårlige. Det hevdes også at Ardenistiel skal ha blitt en del av Laphroaig allerede i 1853, men hva som er korrekt har ikke kommet godt frem i de benyttede kildene.

I dag har Laphroaig kontor og lager der Ardenistiel lå.

Trivia

Navnet kommer fra et område øst for Laphroaig. Det skal være et vakkert sted med flott syn utover havet. Det er en klynge med hus på stedet, og et av de gamle husene skal ha blitt brukt til plateinnspilling av en kanadisk musiker i 1982.

Kilder