Ardbeg TEN

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ardbeg TEN


Ardbeg 10yo.jpg
Islay
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 46 %
Varenummer Vinmonopolet: 45961
Pris Vinmonopolet: 512 kr
Poeng NMWL: 8,6/10 p
Poeng Jim Murray: 97/100 p
Poeng Michael Jackson: 85/100 p


Standardtapningen til Ardbeg.

NMWL smaksnotater

 
Poeng: 8,6/10 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Lys lys gul. Lys strågul. Lukt: Røyk, sitrus, sjø, tang, medisinsk. Torv og røyk, pære, fuktig tre, stødig malt i bunnen, et hint av søtlig sitrus (overmoden appelsin?), søtlig eplemos. (22) Røyk, torv, noe sødme. Tjære. Røyk!, maltet korn, torv, salt (sjø?)

Smak: Sødme, røyk, blomster. Torv er med i alle deler av smaksbildet, råvarepreg i bunn, noe udefinerbar fruktighet bak all torv og røyk, samt et urteaktig (medisinsk?) preg. Noe salt kommer frem etter en stund. Pepper og noe sødme. (23) Sjøluft, fiskevær, salt, røyk, tang og tare. River i håret, og rusker i ganen. Røyk (brent-smak), krydder, vanilje, søt.

Lukt: Åpner seg noe med vann, og blir mer harmonisk.

Smak: Smaken endrer seg ikke med vann.

Ettersmak: Lang, litt medisinsk. Malten henger med en liten stund (medium lang), men røyken følger deg i seng og er med deg til godt utpå morrakvisten. (24) Leirbål, og skogbrann. Sigar og askebeger.
Balanse: (23) Suverent! Stigning i programmet – hele veien!
Oppsummering: En god maltwhisky, velutviklet til å være ti år (kommer vel av den tross alt er eldre enn så lenge) og betydelig «renere» lukt- og smaksbilde enn Laphroaig og Caol Ila. Røyken overdøver ikke den gode maltwhiskyfølelsen, slik jeg synes det er med Laphroaig. Dette er en knallwhisky som jeg bare nå bunkre før de kommer med den nye 10-åringen. Smakt uten vann (hvorfor blande ut noe som er så godt?) Flasken er halvfull og har vært slik i nesten ett år så noe kompleksitet kan ha gått til englene. (92) Ordet peiskos får en ny betydning, nå i form av at du koser deg med smaken av utbrent peis i munnen. Fantastisk!Priser

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

Andre smaksnotater

Anekdoter

Trivia