Ardbeg Airigh Nam Beist

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ardbeg Airigh Nam Beist


Ardbeg Airigh Nam Beist.jpg
Islay
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 46 %
Destillert dato: 1990
Tappet dato: 2006
Kjølefiltrert: Nei
Varenummer Vinmonopolet: 48558
Pris Vinmonopolet: 829,90 kr
Poeng NMWL: 8/10 p
Poeng Jim Murray: 95/100 p
Lansert: 2006NMWL smaksnotater

 
Poeng: 8/10 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Lys gylden. Lys gul. Gult gull. Lukt: Her finner man egentlig alle dufter assosiert med whisky; Røyk, torv, tjære, tørket frukt, noe korn, en anelse sitrus, antydning til tang og sjø. Synes det mangler et typisk fatpreg over duften, men det kan kanskje skyldes min sviktende nese. Korn (Ardbeg-malt), dempet røyk, salt, «råvare de-luxe», veldig ren. Frukt (bringebærdrops?) Søtlig røyk/torv. Lær. Jod, klinisk, hint av røyk. Mye frukt, lite røyk til å være en Ardbeg. (23) Torve, peppermynte, linolje, medisinsk med urter.

Smak: Betydelig rundere enn de Ardbeg-tapningene jeg hittil har smakt, med unntak for LotI. Litt «saltere» (eller kanskje heller friskere, som fruen poengterte ) til å begynne med, men så slår en fet, mineralsk smak inn. Denne avløses ganske kjapt av en kraftig rom/rosin-smak etterfulgt av lakris. Et overhengende lite snev av sitrus gjør den til en meget lettdrikkelig whisky. Salt, korn, nøtter, lakris, marsipan (søt), røyk. Torv. Sødme. Varm, peata malt (råvarepreg), tørr og noe som kan være salt. Lakris, lett pepper, noe oljete, godt råvarepreg (korn), og litt vanilje. (22) Torv, krydder, kakao, tre og eple. Dette er veldig, veldig godt.

Lukt: Røyk, men noe dempet.

Smak: Råvarepreg, eik, bitterappelsin.

Ettersmak: Nydelig torvpreg med vedvarende lengde. (21) Medium lengde, slutter pent med hint av urter, torv og tre som indikerer noe alder.
Balanse: God. (23) Lukt minner om smak, smaken er mindre medisinsk. Men den leverer alle smakskomponenter på en meget elegant måte.
Oppsummering: Førsteinntrykket av denne var at den var en aldri så liten skuffelse i forhold til ugg-uggen, men etter dagens prøve er jeg ikke sikker på om det er helt riktig å sammenligne disse to direkte mot hverandre. Der ugg-ugg scorer høyt på Islay-faktoren, tar Harry-beistet igjen på balansen og elegansen. Gir den en nye sjanse etter «skuffelsen» forrige gang. Denne gangen fra en nesten tom flaske. Er dessverre fortsatt ikke overbevist av denne. Kjennes strengt tatt ut som en tynn variant av Very Young. Hadde aldri gjettet at den er 16 år gammel. Var innom Eik og sjekket ut litt Ardbeg etter jobb. Absolutt en god Ardbeg, men kanskje ikke min favoritt. (89) Dette er en meget elegant Ardbeg. Hvis man smaker denne etter TEN eller en annen Ardbeg vil man nok kunne bli skuffet pga det lavere innholdet av peat.Priser

  • OWF 2006: Vinner i klassen Skotsk Single Malt over 12 år gammel

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

 
Farge Lukt Smak
Farge ikke vurdert Ikke vurdert lukt. Ikke vurdert smak.Andre smaksnotater

Anekdoter og trivia