Arcus

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Arcus
NORGE
Nåværende eier: Arcus Gruppen AS
Status: Operativt
Har besøkssenter: Omvisning etter avtale
Malteri: Øl fra Ringnes
Antall spiritstills: 1 på 5-6000 og 4 på 1500 l
Standardtapning: Gjoleid Praksis 1.2
Alkoholprosent: 47,2
Polets varenr.: 6390702


Beliggenhet

Arcus holder til på Gjelleråsen i Nittedal.

Historie

Arcus AS ble etablert 1. januar 1996. Vinmonopolets enerett på produksjon, import og distribusjon av vin og brennevin opphørte fra samme dato, og Arcus Gruppen tok over disse delene av Vinmonopolets virksomhet. Selskapet var de første årene statseid, men gjennom en delprivatisering i 2000 og videre nedsalg i 2003 kom Arcus på private hender fra 1. januar 2004. Hovedaksjonær er det svenske investeringsselskapet Ratos AB.

Arcus er datterselskap av Arcus Gruppen AS, som markedsfører egne norske merkevarer på brennevin og vin i et nordisk hjemmemarked. Norsk brennevin eksporteres til en rekke land, med Tyskland og USA som de viktigste markedene. Gjennom datterselskapet Vinordia leverer de også importerte viner.

Arcus er både importør og produsent og er Norges største leverandør av vin og brennevin, og den største privateide vin- og brennevinsaktør i Norden.

Arcus startet destillasjon av nysprit til produksjon av maltwhisky i 2009 mens de var lokalisert på Hasle. De har eksperimentert og endt opp med en uvanlig resept for produksjonen. De benytter en blanding av maltet hvete (15 %) og maltet bygg (85 %). I Skottland kan dette ikke kalles maltwhisky, men de skotske reglene er på flere punkter strengere enn reglene i resten av EU. Høsten 2013 ble de første tapningene lansert. Tapningene er på 47 % og består av en som har vært lagret på bourbonfat og en på sherryfat. Begge tapningene har fått navnet Gjoleid, som er det gamle navnet på Gjelleråsen.

Arcus benytter tysk hybridpanne med kolonne fra Arnold Holstein. Etter flytting til Gjelleråsen har de en stor destillasjonspanne 5-6000 liter og 4 på 1500 liter. Kun 1500 liters er brukt til maltwhisky. på Arcus har lang destillasjonserfaring, selv om de tidligere ikke har produsert whisky. Produksjonskapasiteten til Arcus er betydelig større enn hos de andre norske aktørene, men det er kun produsert maltwhisky i tidsrommet 2010-2013. Arcus har ikke utstyr for gjæring og har kjøpt ferdig gjæret øl fra naboen, Ringnes.

Destillerikarakter

Importør og blender

Arcus importerer maltwhisky fra flere destillerier, bl.a. Tomintoul, Glen Moray og Buffalo Trace.

De er også blender for en del produkter basert på skotsk whisky, bl.a. Upper Ten og Royal Castle. De har tidligere hatt følgende produkter: en Blended Scotch Malt Whisky Scottish Pride Pure Malt 12 Years Old, Upper Ten 12 år og Upper Ten Final Casks.

Priser

Tapninger

ingen sider eller underkategorier

Maltwhiskyen til Arcus heter Gjoleid og den finnes i følgende varianter:

  • Gjoleid Norwegian Single Malt Sherry Cask
  • Gjoleid Norwegian Single Malt Bourbon Cask
  • Gjoleid Blindpassasjeren
  • Gjoleid Praksis 1.1
  • Gjoleid Praksis 1.2

Galleri


Norsk importør/distributør

Både egenproduserte og importerte produkter er tilgjengelige fra Vinmonopolet.

Anekdoter og trivia

Eksterne lenker

Arcus hjemmeside


Nerdetall


Kilder