Alfred Barnard

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Alfred Barnard (1837-1918) var en britisk historiker med fokus på bryggeri- og destillerinæringen.

Liv og virke

Ifølge familiens opplysninger ble Barnard født i 1837, i landsbyen Thaxted i Essex, England. Han hadde 7 søsken, faren var butikkeier og tekstilhandler.

Han giftet seg i 1859 med gjevngamle Fanny Ruffle. Barnard skal på denne tiden ha bodd i Kensington og drevet butikk. De fikk en sønn, Harold, og to døtre, Theodora og Edith. Barnas fødselsattest viser yrkene hans på de gitte tidspunkt som eksportør av toalettsåpe, handelsmann og gentleman.

I perioden 1885 til 1887 fikk han grunnet sin jobb i Harper's Weekly Gazette anledning til å reise rundt og besøke alle operative destilleri i Storbritannia og Irland. Tilsammen ble det 162 destilleri, hvorav 129 i Skottland, 29 i Irland og 4 i England. Det gav ham kunnskap og informasjon han trengte til å skrive et monumentalt, og i noen sammenhenger legendarisk, bokverk på 500 sider: The Whisky Distilleries of the United Kingdom. Boken favner omfattende teknisk informasjon om hvert destilleri i tillegg til skisser og graverte illustrasjoner. Av den originale førsteutgaven finnes ikke lenger mange eksemplar. Disse finnes både som forseggjorte lærinnbundne utgaver og enklere utførelser i grønt stoff. Verdien på originalutgaven er ut fra registrerte salgspriser oppe i 2500 britiske pund.

100 år etter, i 1987, ble det laget et opptrykk basert på «avfotografering» som i alt har kommet i tre opplag. Boken er omtalt som den kanskje viktigste boken som er skrevet om whisky. Dette har bidratt til å udødeliggjøre Alfred Barnard. Flere av destilleriene som er omtalt i boken ble senere nedlagt, i særlig grad gjelder det de irske. Mange av bygningene er også revet.

I etterkant av utgivelsen ble han av flere ulike destilleri engasjert for å lage informative reklamebrosjyrer. Tilsammen er det seks kjente, og disse er i dag lite tilgjengelige. En er How to blend Scotch Whisky laget for Mackie & Co, andre er brosjyrer for Pattison's/Glenfarclas, Johnnie Walker, Watson's of Dundee, the Highland Distillers og destilleriet Dalmore. Førstnevnte har kommet i et opptrykk i senere år, visstnok er det også planer om å lage opptrykk av de fem andre også.

Som en oppfølging av suksessen med det store bokverket om destilleriene ble boken The noted breweries of Great Britain and Ireland utgitt. Barnard reiste i perioden 1889 til 1891 rundt til mer enn 110 bryggeri. Boken ble utgitt i fire bind over en periode på tre år. Her er omfattende beskrivelser, vesentlig mer detaljert enn i destilleriboken, av datidens bryggeriindustri samt noen av de kjente familiene bak - bl.a. familien Guinness. Det ble laget reklamebrosjyrer for bryggeriene på samme måte som for destilleriene, men denne gangen nærmest som særtrykk av innholdet fra bryggeriboken.

Barnard bodde ved sin død i 1918 i det sørlige London, i Croydon. Han ble 81 år gammel.

Boken The Whisky Distilleries of the United Kingdom fra 1887, er tilgjengelig på Google Books i form av et opptrykk fra 1969.


Bibliografi

  • Whisky Distilleries of the United Kingdom (1887). Ny utgave ved Birlinn Ltd (1. juli 2007). ISBN 1-84158-266-2
  • Noted breweries of Great Britain and Ireland (1891)
  • How to blend scotch whisky (1904) med opptrykk i 2005

Kilder