Aberfeldy

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Aberfeldy
Highland
Kart Aberfeldy.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Aberfeldy, Perthshire
Nåværende eier: Bacardi
Destillerisjef: Gordon Donoghue
Grunnlagt: 1896
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Pitilie Burn
Byggtype: Optic
Malteri: Eget inntil 1972, nå fra Simpsons Malt i Berwick-upon-Tweed
Ppm malt: < 2,9 ppm
Antall washbacks: 8 i Sibirsk lerketre, 34.000 liter hver, pluss to i rustfritt stål
Gjæringslengde: 70 timer (uke)/100 timer (helg)
Antall washstills: 2, vid, normal hals, 16600 l
Lyne arm retning: ca 10 grader nedover
Antall spiritstills: 2, vid, normal hals, 15121 l
Lyne arm retning: ca 10 grader nedover
Spirit cut: 72-59%
Årlig kapasitet: 2.500.000 liter
Standardtapning: Aberfeldy aged 12 years
Alder: 12 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Aberfeldy ligger i East Highland, omtrent midt i Skottland, Perthshire, i samme område som Blair Athol, Edradour og Glenturret. Destilleriet er bygget på elvebredden langs elven Tay og rett ved jernbanen, i utkanten av landsbyen Aberfeldy.

Historie

Aberfeldy ble etablert i 1896 og startet produksjon i 1898. Destilleriet ble bygget av selskapet John Dewar & Sons, ved brødrene John og Tommy Dewar, for å produsere maltwhisky til Dewars blended whisky. Destilleriet ble bygget på tomten til Old Pitilie Brewery.

I 1925 ble hele selskapet kjøpt av Distillers Company Limited (DCL), som la Aberfeldy under datterselskapet Scottish Malt Distillers i 1930.

I 1973 gjennomgikk destilleriet en full renovering, og i den forbindelse ble produksjonsutstyr for dark grains installert. Da ble også antall destillasjonspanner økt fra 2 til 4.

Diageo (tidl. DCL) solgte i 1998 John Dewar & Sons til Bacardi. Avtalen inkluderte Aberfeldy og fire andre maltwhiskydestillerier.

I 2000 åpnet Aberfeldy besøkssenter, Dewar's World of Whisky, som navnet tilsier fokuserer mest på blenden. De har en grei tur, som imidlertid starter med 45 min film og utstilling før selve turen i destilleriet. Det er ofte mulig å tappe en egen whisky fra fat i besøkssenteret.

Destillerikarakter

Destilleriets vannkilde er Pitilie Burn. Tross seks store lagerhus på tomta, lagres kun 5000 fat på stedet. Resten, ca 1,4 mill fat, lagres i Glasgow.

Når gjæringen er ferdig er ølet på ca 8 %. Low wines er i områpdet 22-26 % og gjennomsnittlig newmake på 69-70 %.

Whiskyen er oljet og robust, og har en mild fruktighet og et hint av røyk. Honning og innslag av kløver og lyng på ettersmaken.

Tapninger

Nesten hele produksjonen har gått til blending (bl.a. Dewar's White Label, Dewar's Ancestor og Black & White). Den første offisielle maltwhiskytapningen var Flora & Fauna 15 år i 1991.

Det er kun to offisielle tapninger av Aberfeldy tilgjengelig. Dette er:

Aberfeldy er ikke et destilleri som mange uavhengige har tapninger av. Gordon & MacPhail og Manager's Dram er de to eneste som Whisky Exchange har for salg i april 2008.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder