Tullamore

Fra Whiskywiki
Revisjon per 29. jan. 2011 kl. 12:21 av IvarA (diskusjon | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk
Tullamore
Irsk
Beliggenhet: Tullamore, Irland
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1829
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Ja, museum
Standardtapning: Tullamore Dew
Tønnetype: Primært x-bourbon
Alkoholprosent: 40
Polets varenr.: 30162


Beliggenhet

Det gamle Tullamore-destilleriet ligger i byen med samme navn i grevskapet Offaly, 96 km vest for Dublin

Historie

Tullamore ble etablert av Michael Molloy ved elven Clodiagh i Tullamore. Whiskyen ble på slutten av 1800-tallet solgt under navnet Tullamore D.E.W., der D.E.W. står for Daniel Edmond Williams. Etter hvert ble dette til Tullamore Dew, som whiskyen også heter i dag. Slagordet ble "Give every man his dew".

Som en følge av de problemene irsk whisky fikk bl.a. på grunn av forbudstiden i USA så stoppet produksjonen i 1954. Lagerhusene var da fulle og familien Williams, som eide destilleriet, satset i stedet på whiskylikøren Irish Mist, som var blitt lansert i 1948.

Når Irish Distillers ble etablert i 1966 kjøpte de varemerket Tullamore Dew og begynte å produsere den på nytt i Midleton. På slutten av 1980-tallet fokuserte Irish Distillers kun på Jameson og Bushmills. Firmaet Cantrell & Cochraine (C&G Group) fikk da en avtale om navne- og salgsrettighetene til Tullamore Dew samt at den forsatt skulle produseres i Midleton.

Whiskeymerket Tullamore Dew er derfor fortsatt å få selv det ikke er noen produksjon i Tullamore. I Sverige selges nesten 500.000 flasker årlig og er med dette den mestselgende irske whiskeyen.

Destillerikarakter

Tullamore Dew er en veldig lett whiskey. Standardwhiskeyen Tullamore Dew er en irsk blended whiskey uten aldersangivelse. Whiskyen som benyttes er mellom 4 og 7 år og det er hovedsakelig x-bourbonfat som benyttes.

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Tullamore-destilleriet. Tapninger som er produsert i Midleton og som finnes i Norge er:

Importør er Robert Prizelius AS.

Galleri


Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


NerdetallKilder

Rediger etter behov: