Tullamore

Fra Whiskywiki
Revisjon per 29. jan. 2011 kl. 12:16 av IvarA (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Infoboks destilleri | Navn = Tullamore | Type = Irsk | Bilde = | Bildestr = 180 ''''(endre om nødvendig, men 180 er ganske passe)'''' | Billedtekst = | Beliggenh...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Tullamore
Irsk
Beliggenhet: Tullamore, Irland
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1829
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Ja, museum
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Det gamle Tullamore-destilleriet ligger i byen med samme navn i grevskapet Offaly, 96 km vest for Dublin

Historie

Tullamore ble etablert av Michael Molloy ved elven Clodiagh i Tullamore. Whiskyen ble på slutten av 1800-tallet solgt under navnet Tullamore D.E.W., der D.E.W. står for Daniel EDmond Williams. Etter hvert ble dette til Tullamore Dew, som whiskyen også heter i dag. Slagordet ble "Give every man his dew".

Som en følge av de problemene irsk whisky fikk bl.a. på grunn av forbudstiden i USA så stoppet produksjonen i 1954. Lagerhusene var da fulle og familien Williams, som eide destilleriet, satset i stedet på whiskylikøren Irish Mist, som var blitt lansert i 1948.

Når Irish Distillers ble etablert i 1966 kjøpte de varemerket Tullamore Dew og begynte åp produsere den på nytt i Midleton. På slutten av 1980-tallet fokuserte Irish Distillers kun på Jameson og Bushmills. Firmaet Cantrell & Cochraine (C&G Group) fikk da en avtale om navne- og salgsrettighetene til Tullamore Dew samt at den forsatt skulle produseres i Midleton.

Whiskeymerket Tullamore Dew er derfor fortsatt å få selv det ikke er noen produksjon i Tullamore. I Sverige er dette den mestselgende irske whiskeyen og det selges nesten 500.000 flasker årlig bare i Sverige.

Destillerikarakter

Tullamore Dew er en veldig lett whiskey. Standardwhiskeyen Tullamore Dew er en irsk blended whiskey uten aldersangivelse. Whiskyen som benyttes er mellom 4 og 7 år og det er hovedsakelig x-bourbonfat som benyttes.

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Tullamore-destilleriet. Tapninger som er produsert i Midleton og som det er mulig å få tak i dag er bl.a.:

Galleri


Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


NerdetallKilder

Rediger etter behov: