Forskjell mellom versjoner av «Tullamore»

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
 
(2 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 31: Linje 31:
 
| Alder    =  
 
| Alder    =  
 
| Tonnetype = Primært x-bourbon
 
| Tonnetype = Primært x-bourbon
| Alkoholprosent = 40
+
| Alkoholprosent = 40 %
| Polets = 30162
+
| Polets = 3016201
 
}}
 
}}
  
 
== Beliggenhet ==
 
== Beliggenhet ==
Det gamle Tullamore-destilleriet ligger i byen med samme navn i grevskapet Offaly, 96 km vest for Dublin
+
Det gamle Tullamore-[[destilleri]]et ligger i byen med samme navn i grevskapet Offaly, 96 km vest for Dublin.
  
 
== Historie ==
 
== Historie ==
'''Tullamore''' ble etablert av Michael Molloy ved elven Clodiagh i Tullamore. Whiskyen ble på slutten av 1800-tallet solgt under navnet Tullamore D.E.W., der D.E.W. står for Daniel Edmond Williams. Etter hvert ble dette til Tullamore Dew, som whiskyen også heter i dag. Slagordet ble "Give every man his dew".
+
'''Tullamore''' ble etablert av Michael Molloy ved elven Clodiagh i Tullamore. Whiskeyen ble på slutten av 1800-tallet solgt under navnet Tullamore D.E.W., der D.E.W. står for Daniel Edmond Williams. Etter hvert ble dette til [[Tullamore Dew]], som whiskeyen også heter i dag. Slagordet ble «''Give every man his dew''».
  
Som en følge av de problemene irsk whisky fikk bl.a. på grunn av forbudstiden i USA stoppet produksjonen i [[1954]]. Lagerhusene var da fulle og familien Williams, som eide destilleriet, satset i stedet på whiskylikøren [[Irish Mist]], som var blitt lansert i [[1948]].
+
Som en følge av de problemene [[irsk whiskey]] fikk bl.a. på grunn av [[forbudstid]]en i USA, stoppet produksjonen i [[1954]]. [[Warehouse|Lagerhusene]] var da fulle og familien Williams, som eide destilleriet, satset i stedet på whiskeylikøren [[Irish Mist]], som var blitt lansert i [[1948]].
  
Når [[Irish Distillers]] ble etablert i [[1966]] kjøpte de varemerket Tullamore Dew og begynte å produsere den på nytt i [[Midleton]]. På slutten av 1980-tallet fokuserte [[Irish Distillers]] kun på [[Jameson]] og [[Bushmills]].  Firmaet Cantrell & Cochraine (C&G Group) fikk da en avtale om navne- og salgsrettighetene til Tullamore Dew samt at den forsatt skulle produseres i [[Midleton]]. I [[2010]] kjøpte [[William Grant & Sons]] rettighetene til Tullamore Dew for 300 millioner pund.
+
Når [[Irish Distillers]] ble etablert i [[1966]], kjøpte de varemerket Tullamore Dew og begynte å produsere den på nytt i [[Midleton]]. På slutten av 1980-tallet fokuserte [[Irish Distillers]] kun på [[Jameson]] og [[Bushmills]].  Firmaet Cantrell & Cochraine (C&G Group) fikk da en avtale om navne- og salgsrettighetene til Tullamore Dew samt at den forsatt skulle produseres i [[Midleton]]. I [[2010]] kjøpte [[William Grant & Sons]] rettighetene til Tullamore Dew for 300 millioner pund.
  
 
I [[2009]] ble det lansert en Tullamore Dew single malt whiskey, som ble produsert på [[Cooley]]. Den nye eieren, [[William Grant & Sons]], er interessert i å bygge et nytt destilleri for å produsere Tullamore Dew selv. Det er ikke kjent hvor dette i så fall blir bygget, men Clonmel i Tipperary er et av tipsene.
 
I [[2009]] ble det lansert en Tullamore Dew single malt whiskey, som ble produsert på [[Cooley]]. Den nye eieren, [[William Grant & Sons]], er interessert i å bygge et nytt destilleri for å produsere Tullamore Dew selv. Det er ikke kjent hvor dette i så fall blir bygget, men Clonmel i Tipperary er et av tipsene.
Linje 50: Linje 50:
  
 
== Destillerikarakter ==
 
== Destillerikarakter ==
Tullamore Dew er en veldig lett whiskey. Standardwhiskeyen Tullamore Dew er en [[irsk blended whiskey]] uten aldersangivelse. Whiskyen som benyttes er mellom 4 og 7 år og det er hovedsakelig x-bourbonfat som benyttes.
+
Tullamore Dew er en veldig lett whiskey. Standardwhiskeyen Tullamore Dew er en [[irsk blended whiskey]] uten aldersangivelse. Whiskyen som benyttes er mellom 4 og 7 år og det er hovedsakelig x-[[bourbonfat]] som benyttes.
  
 
== Tapninger ==
 
== Tapninger ==
Linje 148: Linje 148:
  
 
Rediger etter behov:
 
Rediger etter behov:
[[Kategori:Irske whiskydestilleri]]
+
[[Kategori:Irske whiskeydestilleri]]
 
[[Kategori:Nedlagte destilleri]]
 
[[Kategori:Nedlagte destilleri]]

Nåværende revisjon fra 10. aug. 2011 kl. 20:31

Tullamore
Irsk
Beliggenhet: Tullamore, Irland
Nåværende eier: William Grant & Sons
Grunnlagt: 1829
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Ja, museum
Standardtapning: Tullamore Dew
Tønnetype: Primært x-bourbon
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 3016201


Beliggenhet

Det gamle Tullamore-destilleriet ligger i byen med samme navn i grevskapet Offaly, 96 km vest for Dublin.

Historie

Tullamore ble etablert av Michael Molloy ved elven Clodiagh i Tullamore. Whiskeyen ble på slutten av 1800-tallet solgt under navnet Tullamore D.E.W., der D.E.W. står for Daniel Edmond Williams. Etter hvert ble dette til Tullamore Dew, som whiskeyen også heter i dag. Slagordet ble «Give every man his dew».

Som en følge av de problemene irsk whiskey fikk bl.a. på grunn av forbudstiden i USA, stoppet produksjonen i 1954. Lagerhusene var da fulle og familien Williams, som eide destilleriet, satset i stedet på whiskeylikøren Irish Mist, som var blitt lansert i 1948.

Når Irish Distillers ble etablert i 1966, kjøpte de varemerket Tullamore Dew og begynte å produsere den på nytt i Midleton. På slutten av 1980-tallet fokuserte Irish Distillers kun på Jameson og Bushmills. Firmaet Cantrell & Cochraine (C&G Group) fikk da en avtale om navne- og salgsrettighetene til Tullamore Dew samt at den forsatt skulle produseres i Midleton. I 2010 kjøpte William Grant & Sons rettighetene til Tullamore Dew for 300 millioner pund.

I 2009 ble det lansert en Tullamore Dew single malt whiskey, som ble produsert på Cooley. Den nye eieren, William Grant & Sons, er interessert i å bygge et nytt destilleri for å produsere Tullamore Dew selv. Det er ikke kjent hvor dette i så fall blir bygget, men Clonmel i Tipperary er et av tipsene.

Whiskeymerket Tullamore Dew er derfor fortsatt å få selv det ikke er noen produksjon i Tullamore. I Sverige selges nesten 500.000 flasker årlig og er med dette den mestselgende irske whiskeyen.

Destillerikarakter

Tullamore Dew er en veldig lett whiskey. Standardwhiskeyen Tullamore Dew er en irsk blended whiskey uten aldersangivelse. Whiskyen som benyttes er mellom 4 og 7 år og det er hovedsakelig x-bourbonfat som benyttes.

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Tullamore-destilleriet. Tapninger som er produsert i Midleton og som finnes i Norge er:

Importør i Norge er foreløpig Robert Prizelius AS, men det er vel å anta at Interbev vil overta.

Galleri


Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


NerdetallKilder

Rediger etter behov: