Suntory Ltd

Fra Whiskywiki
Revisjon per 10. nov. 2009 kl. 09:20 av Ragnhild (diskusjon | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk

Suntory Ltd er et japansk selskap som blant annet eier Yamazaki- og Hakushudestilleriene.

Shinjiro Torii grunnla selskapet som etterhvert ble til Suntory, butikken Torii Shoten i Osaka 1. februar 1899, kort tid etter satte han i gang produksjon av druevin.

I 1907 lanserte de for eksempel Akadama («Red Sun»), en søt vin blandet fra av lokal japansk vin, sherry og andre søte sterkviner importert fra Europa, samt sukker og smakstilsetninger. Merkevaren Red Sun eksisterer fortsatt.

I 1921 endret Torii strukturen til bedriften og Kotobukiya Limited ble grunnlagt.

Når Torii begynte å tenke på å produsere whisky sendte han forespørsel til Skottland om de hadde mulighet for å sende noen med ekspertise i faget til Japan for å hjelpe til med oppstarten. Han fikk til svar at det allerede eksisterte en person i Japan med den nødvendige kompetansen, og hyrte derfor inn Masataka Taketsuru på en ti-årskontrakt. I 1923 ble Yamazakidestilleriet grunnlagt og begynte å produsere i 1924 under Taketsurus ledelse, og i fem år senere skiftet Kotobukiya navn til Suntory og lanserte sin første whisky. Navnet Suntory kommer av Sun - sol - og Torii slått sammen.

Suntory Shirofuda («White Label»), som altså ble lansert i 1929, var til å begynne med ingen stor suksess i Japan. Whiskyen var basert på den tidens skotske tradisjoner, og hadde derfor kraftig torvpreg (det var langt vanligere å fyre med torv i Skottland tidlig på 1900-tallet enn det er i dag). Dr. Inatomi trakk fram det at japanerne ikke har noen tradisjon med røyking som matkonserveringsteknikk som en mulig forklaring på hvorfor whisky med røykpreg til å begynne med virket så fremmed.

I 1931 eksporterte Suntory den første japanske whiskyen til utlandet.


Kilder