Suntory Ltd

Fra Whiskywiki
Revisjon per 10. nov. 2009 kl. 09:10 av Ragnhild (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Suntory Ltd''' er et japansk selskap som blant annet eier Yamazaki- og Hakushudestilleriene. Shinjiro Torii grunnla selskapet som etterhvert ble til Suntory i 1899. Navn...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Suntory Ltd er et japansk selskap som blant annet eier Yamazaki- og Hakushudestilleriene.

Shinjiro Torii grunnla selskapet som etterhvert ble til Suntory i 1899. Navnet Suntory kommer av Torii og Sun - sol - slått sammen. Til å begynne med produserte selskapet helt andre ting enn whisky. I 1907 lanserte de for eksempel «Red Sun», en søt vin blandet fra av lokal japansk vin, sherry og andre søte sterkviner importert fra Europa, samt sukker og smakstilsetninger. Merkevaren Red Sun eksisterer fortsatt.

Når Torii begynte å tenke på å produsere whisky sendte han forespørsel til Skottland om de hadde mulighet for å sende noen med ekspertise i faget til Japan for å hjelpe til med oppstarten. Han fikk til svar at det allerede eksisterte en person i Japan med den nødvendige kompetansen, og hyrte derfor inn Masataka Taketsuru på en ti-årskontrakt. I 1923 ble Yamazakidestilleriet grunnlagt under Taketsurus ledelse, og i seks år senere ble den føste Suntory-whiskyen lansert.

Suntory White Label, som altså ble lansert i 1929, var ingen stor suksess i Japan. Whiskyen var basert på den tidens skotske tradisjoner, og hadde derfor kraftig torvpreg (det var langt vanligere å fyre med torv i Skottland tidlig på 1900-tallet enn det er i dag). Dr. Inatomi trakk fram det at japanerne ikke har noen tradisjon med røyking som matkonserveringsteknikk som en mulig forklaring på hvorfor whisky med røykpreg til å begynne med virket så fremmed.


Kilder