Powers

Fra Whiskywiki
Revisjon per 2. jan. 2011 kl. 20:29 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk

Powers, kanskje best kjent for Powers Gold Label er irsk whiskeyprodusent etablert i 1791. Powers Gold Label var opprinnelig en pure pot still whiskey, nå er det en blend av pot still og grain whiskey. Pr. 2007 skal det være den mest populære irske whiskey solgt i Irland, totalt mer enn 6 million enheter årlig.

Historien

James Power var vert på et inn (innkeeper) og fra Dublin. Han etablerte John's Lane Distillery i 1791, beliggende i Thomas St. i Dublin. Opprinnelig kjent som James Power, men når sønnen John ble involvert i driften skiftet selskapet navn til John Power & Son.

Sønnen John gjorde det godt, og selskapet blomstret og vokste. Produksjonen økte, og i 1823 klarte de 33000 gallons, kapasiteten på still'en var 500 gallon. Et tiår senere var produksjonen på 10-gangeren, omtrent 330000 gallons årlig.

Ettersom destilleriet vokste vokste også statusen til familien. John Power ble adlet og senere High Sheriff av Dublin.

I 1866 begynte de å tappe sin egen whiskey, og ble med det et av de første destilleriene i verden til å gjøre så. Det vanligste frem til dette hadde vært at destilleriene solgte sin whiskey tønne for tønne. En gulletikett frontet hver flaske, og derav kom navnet Powers Gold Label.

I 1871 ble destilleriet erstattet med et bygg i viktoriansk stil, bygget på et 28 mål stort område. Det var et av de mest imponerende bygg å skue i Dublin på den tiden.

Den siste fra slekten Power til å sitte i styret for selskapet var Sir Thomas Talbot Power som døde i 1936. Selskpet var i familiens eie frem til 1966. Powers slo seg da sammen med de to gjenværende destilleriselskapene i Irland, nemlig Cork Distillers Company og sine bykonkurrenter i Dublin; John Jameson & Sons (Jameson). De dannet sammen Irish Distillers Group.

Det nydannede Irish Distillers Group bestemte å stenge sine eksisterende destilleri og bygge et moderne produksjonsanlegg i Midleton i County Cork ved siden av det eksisterende Old Midleton Distillery. Dette skjedde i 1975. Skiftet sluttet den ene dagen ved det gamle destilleriet, og neste skift startet på det nye destilleriet.

I 1972 kjøpte Irish Distillers opp Bushmills Distillery (Bushmills) i Nord-Irland. Alle den tidens irske destilleri var dermed kontrollert av ett konsern. Pernod Ricard la inn bud og overtok Irish Distillers i 1989.

Om Power Gold Label

Power Gold Label er en blend av omtrent 70 % pot still og 30 % grain whiskey. Årlig salg er mer enn 2,5 millioner flasker.

Varianter

Powers 12 year old Reserve er en premium-utgave, laget av en blend av whiskeyer som er lagret 12 til 24 år. Denne har også en stor andel pot still.

Eksterne lenker

Kilder