Lagavulin

Fra Whiskywiki
Revisjon per 21. nov. 2011 kl. 22:10 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk
Lagavulin
081lagavulin.jpg
Foto: Ragnhild S. Lervik
Islay
Kart Lagavulin.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Nåværende eier: Diageo Plc
Destillerisjef: Graham Logie
Grunnlagt: 1816
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Standardtapning: Lagavulin
Alder: 16 år
Alkoholprosent: 43 %
Polets varenr.: 464401


Beliggenhet

Lagavulin er et av tre destilleri som ligger på sørkysten av Islay, i midten mellom Ardbeg og Laphroaig, nær landsbyen Port Ellen.

Historie

John Johnston etablerer Lagavulin i 1816. I 1837 eier og driver Donald Johnston både Lagavulin og Laphroaig, men han dør i en ulykke på Laphroaig i 1847 og da tar Walter Graham, som allerede er manager på Lagavulin over driften av Laphroaig, og i 1852 kjøper John Crawford Graham Lagavulin. 1867 overtas destilleriet av James Logan Mackie & Co.

1890 lanserer Mackie & Co White Horse Blend i eksportmarkedet med Lagavulin som maltandel. White Horse blir ikke tilgjengelig i det britiske markedet før 1901. 1908 åpner James L Mackies nevø, Peter Mackie, et nytt destilleri kalt Malt Mill i de gamle destilleribygningene i et forsøk på å konkurrere med Laphroaig. 1924 dør Peter Mackie, og Mackie & Co skifter navn til White Horse Distillers, som tre år senere blir en del av DCL.

1960 lever Laphroaig fortsatt i beste velgående, men Malt Mill stenges. I 1962 tas Malt Mill inn som en del av Lagavulin, og bygningene huser idag Lagavulins besøkssenter. 1974 stenger destilleriets gulvmalting, og i 1988 lanseres Lagavulin 16 i Diageos Classic Malts

Destillerikarakter

Lagavulin er både røykpreget og fruktig, og blir av mange klassifisert som en av de aller beste singlemalt whiskyene. Michael Jackson har gitt standardtapningen 95/100p, og mange er enige med ham.

Tapninger

Med årene har det kommet en rekke ulike OB-tapninger fra Lagavulin, i tillegg til standardtapningen, dog i så små kvanta at de har blitt utsolgt svært fort.

Det er svært få uavhengige tappere som har noe fra Lagavulin, og dersom det tappes som single malt får de ikke lov til å sette navnet Lagavulin på flaskene. Den første batchen av Ian MacLeods 8 år gamle Islay-whisky (fra 2003-2004) ryktes (fra ganske sikre kilder) å ha vært Lagavulin. Adelphi har en tapning ved navn Breath of Islay som inneholder Lagavulin.

Galleri


Norsk importør

Diageo Norge


Eksterne lenker

Nerdetall for Lagavulin

Malteri: Port Ellen Maltings
Ppm malt: 35
Antall washbacks: 10
Washback-materiale: lerk
Gjæringslengde: 55 timer
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2
Produksjonstid: 24/7
Produksjonsandel av kapasitet: 100 %
Tønnetyper: ex-whisky, en liten andel ex bodega sherry
Prosent tønnetyper: nærmere 100 %
Lagringssted: Islay og fastlandet
Andel av produksjon til singlemalt: er i ferd med å snu seg fra 10 % single/90 % blends til det omvendte, ettersom gamle blending-kontrakter utløper
Hovedmalt i følgende blends: White Horse


Kilder