Jameson

Fra Whiskywiki
Revisjon per 29. jan. 2011 kl. 14:11 av IvarA (diskusjon | bidrag) (Historie)

Hopp til: navigasjon, søk
Jameson
Irsk
Beliggenhet: Dublin, Irland
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1780
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Ja, museum
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Det gamle Jameson-destilleriet ligger i Bow Street, sentralt i Dublin.

Historie

Jameson er den mest kjente irske whiskeyen. Det er veldig usikkert når destilleriet ble etablert. Selv opererer de med 1780. Det som er litt spesielt er at mannen som gjorde destilleriet kjent, John Jameson, var skotsk. John Jameson med familie flyttet til Dublin på 1770-tallet. En destillatør, John Stein, drev et destilleri i Bow Street. Johns sønn som også het John, giftet seg med Stein datter og John, faren, overtok destilleriet omkring 1780. På midten av 1880-tallet var 300 personer ansatt og produksjonen var på ca 1 million gallon (4,5 mill. liter) i året.

I 1966 fusjonerte de irske destilleriene Jameson, Power og Cork Distillers og ble til Irish Distillers. I 1973 ble all produksjon flyttet til den lille byen Midleton, utenfor Cork. Det nye destilleriet kalles derfor kun for Midleton. I 1988 ble Irish Distillers kjøpt av Pernod Ricard.

Jamesons har fortsatt en policy på at alle ledd av produksjonen fra korn til flaske skal være innen firmaet.

Jameson er den mest solgte irske whiskeyen med mer enn 31 millioner flasker i året. Det er derfor litt rart å tenke på at Jameson først ble tappet og solgt på flaske så sent som i 1968.

Mer informasjon om Jameson og andre whiskeyer fra Irish Distillers finnes under Midleton.

Destillerikarakter

Byggen som brukes blir dyrket i umiddelbar nærhet, og blir dels maltet og dels gjæret i grønn tilstand. Ølet blir destillert tre ganger i typisk irske pure pot stills.

Priser

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Jameson-destilleriet. Eksisterende tapninger vil bli omtalt under Midleton.

Galleri


Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


NerdetallKilder

Rediger etter behov: