Forskjell mellom versjoner av «Jameson»

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
m
 
(7 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 +
:''Kan også referere til whiskeytapningen [[Jameson Irish Whiskey]].''
 
{{Infoboks destilleri
 
{{Infoboks destilleri
 
| Navn        = Jameson
 
| Navn        = Jameson
Linje 39: Linje 40:
  
 
== Historie ==
 
== Historie ==
'''Jameson''' er den mest kjente irske whiskeyen. Det er veldig usikkert når destilleriet ble etablert. Selv opererer de med [[1780]]. Det som er litt spesielt er at mannen som gjorde destileriet kjent, John Jameson, var skotsk. John Jameson med familie flyttet til Dublin på 1770-tallet. En destillatør, John Stein, drev et destilleri i Bow Street. Johns sønn som også het John, giftet seg med Stein datter og John, faren, overtok destilleriet omkring [[1780]]. På midten av 1880-tallet var 300 personer ansatt og produksjonen var på ca 1 million gallon (4,5 mill. liter) i året.
+
'''Jameson''' er den mest kjente [[irsk whiskey|irske whiskeyen]]. Det er veldig usikkert når [[destilleri]]et ble etablert. Selv opererer de med [[1780]]. Det som er litt spesielt er at mannen som gjorde destilleriet kjent, [[John Jameson]], var skotsk. John Jameson med familie flyttet til Dublin på 1770-tallet. En destillatør, [[John Stein]], drev et destilleri i Bow Street. Johns sønn som også het John, giftet seg med Steins datter. John (faren) overtok destilleriet omkring [[1780]]. På midten av 1880-tallet var 300 personer ansatt og produksjonen var på ca 1 million gallon (4,5 mill. liter) i året.
  
I [[1966]] fusjonerte de irske destilleriene Jameson, [[Power]] og [[Cork Distillers]] og ble til [[Irish Distillers]]. I [[1973]] ble all produksjon flyttet til den lille byen Midleton, utenfor Cork. Det nye destilleriet kalles derfor kun for [[Midleton]]. I [[1988]] ble [[Irish Distillers]] kjøpt av [[Pernod Ricard]].
+
I [[1966]] fusjonerte de irske destilleriene Jameson, [[Powers]] og [[Cork Distillers]] og ble til [[Irish Distillers]]. I [[1973]] ble all produksjon flyttet til den lille byen Midleton, utenfor Cork. Det nye destilleriet kalles derfor kun for [[Midleton]]. I [[1988]] ble [[Irish Distillers]] kjøpt av [[Pernod Ricard]].
  
 
Jamesons har fortsatt en policy på at alle ledd av produksjonen fra [[korn]] til [[flaskestørrelser|flaske]] skal være innen firmaet.
 
Jamesons har fortsatt en policy på at alle ledd av produksjonen fra [[korn]] til [[flaskestørrelser|flaske]] skal være innen firmaet.
Linje 47: Linje 48:
 
Jameson er den mest solgte irske whiskeyen med mer enn 31 millioner flasker i året. Det er derfor litt rart å tenke på at Jameson først ble tappet og solgt på flaske så sent som i [[1968]].
 
Jameson er den mest solgte irske whiskeyen med mer enn 31 millioner flasker i året. Det er derfor litt rart å tenke på at Jameson først ble tappet og solgt på flaske så sent som i [[1968]].
  
Mer informasjon om Jameson og andre whiskeyer fra [[Irish Distillers]] finnes under [[Midleton]].  
+
Mer informasjon om Jameson og andre whiskeyer fra [[Irish Distillers]] finnes under [[Midleton]].
  
 
== Destillerikarakter ==
 
== Destillerikarakter ==
[[Bygg]]en som brukes blir dyrket i umiddelbar nærhet, og blir dels maltet og dels gjæret i grønn tilstand. Ølet blir destillert tre ganger i typisk irske ''pure pot stills''.
+
Byggkornet som brukes er dels [[malt]]et og dels gjæret i grønn tilstand. [[Øl]]et blir [[trippeldestillering|destillert tre ganger]] i typisk irske ''pure pot stills''. Jameson var tidligere en [[pure pot still]] whiskey. Nå er den en [[blend]] av [[pot still]] og [[grain whisky|grain]] whiskey. Jameson er verdens mestselgende irske whiskey.
 
+
== Priser ==
+
 
+
  
 
== Tapninger ==
 
== Tapninger ==
Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Jamesondestilleriet. Eksisterende tapninger vil bli omtalt under [[Midleton]].  
+
Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Jameson-destilleriet. Eksisterende tapninger vil bli omtalt under [[Midleton]].  
  
 
== Galleri ==
 
== Galleri ==
Linje 144: Linje 142:
  
 
Rediger etter behov:
 
Rediger etter behov:
[[Kategori:Irske whiskydestilleri]]
+
[[Kategori:Irske whiskeydestilleri]]
 
[[Kategori:Nedlagte destilleri]]
 
[[Kategori:Nedlagte destilleri]]

Nåværende revisjon fra 24. nov. 2011 kl. 11:14

Kan også referere til whiskeytapningen Jameson Irish Whiskey.
Jameson
Irsk
Beliggenhet: Dublin, Irland
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1780
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Ja, museum
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Det gamle Jameson-destilleriet ligger i Bow Street, sentralt i Dublin.

Historie

Jameson er den mest kjente irske whiskeyen. Det er veldig usikkert når destilleriet ble etablert. Selv opererer de med 1780. Det som er litt spesielt er at mannen som gjorde destilleriet kjent, John Jameson, var skotsk. John Jameson med familie flyttet til Dublin på 1770-tallet. En destillatør, John Stein, drev et destilleri i Bow Street. Johns sønn som også het John, giftet seg med Steins datter. John (faren) overtok destilleriet omkring 1780. På midten av 1880-tallet var 300 personer ansatt og produksjonen var på ca 1 million gallon (4,5 mill. liter) i året.

I 1966 fusjonerte de irske destilleriene Jameson, Powers og Cork Distillers og ble til Irish Distillers. I 1973 ble all produksjon flyttet til den lille byen Midleton, utenfor Cork. Det nye destilleriet kalles derfor kun for Midleton. I 1988 ble Irish Distillers kjøpt av Pernod Ricard.

Jamesons har fortsatt en policy på at alle ledd av produksjonen fra korn til flaske skal være innen firmaet.

Jameson er den mest solgte irske whiskeyen med mer enn 31 millioner flasker i året. Det er derfor litt rart å tenke på at Jameson først ble tappet og solgt på flaske så sent som i 1968.

Mer informasjon om Jameson og andre whiskeyer fra Irish Distillers finnes under Midleton.

Destillerikarakter

Byggkornet som brukes er dels maltet og dels gjæret i grønn tilstand. Ølet blir destillert tre ganger i typisk irske pure pot stills. Jameson var tidligere en pure pot still whiskey. Nå er den en blend av pot still og grain whiskey. Jameson er verdens mestselgende irske whiskey.

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Jameson-destilleriet. Eksisterende tapninger vil bli omtalt under Midleton.

Galleri


Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


NerdetallKilder

Rediger etter behov: