Glenrothes

Fra Whiskywiki
Revisjon per 8. aug. 2011 kl. 20:51 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Glenrothes
Speyside
Kart Glenrothes.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Rothes, Morayshire
Nåværende eier: Edrington Group Ltd.
Destillerisjef: Sandy Coutts
Grunnlagt: 1878
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Vannkilde: Ardcanny Springs
Byggtype: Chariot and Optic
Malteri: Tamdhu
Antall washbacks: 12, oregonfuru
Gjæringslengde: 50-55 timer
Antall washstills: 5
Lyne arm retning: nesten 20 grader nedad
Antall spiritstills: 5
Lyne arm retning: nesten 20 grader nedad
Årlig kapasitet: 5,9 mill. liter
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Glenrothes ligger i landsbyen Rothes, i Speyside.

Navnet Rothes betyr ringfort, Glenrothes blir dermed «ringfortdalen».

Historie

Byggingen tok fatt i 1878 og den 28. desember 1879 fosset den første spriten fra stillsene på Glenrothes. Destilleriet ble grunnlagt av James Stuart & Co (som også drev Macallan), Robert Dick (Caledonian Bank sin representant i Rothes), William Grant (fra Elgin-filialen til Caledonian Bank) og John Cruickshank (en advokat i Elgin). James Stuart & Co tok ut den første lisensen i 1878, men alt da den første spriten ble destillert var Glenrothes eid av William Grant & Co.

I 1887 var selskapet med og dannet Highland Distillers Ltd, som igjen slo seg sammen med Islay Distillery Co (Bunnahabhains eier).

Malten ble tidlig ettertraktet til blending, og i 1923 ble den valgt som hovedmalt når Berry Bros. & Rudd utviklet sin Cutty Sark blend. Året før hadde en brann ødelagt No. 1 Bonded Warehouse på destilleriet og 909.200 liter (2.500 fat) whisky.

I 1962 var Glenrothes utsatt for nok en brann, denne gangen ble deler av selve destilleriet ødelagt. I 1963, som ledd i gjenoppbyggingen, ble kapasiteten øket med to nye stills i tillegg til de fire som var der fra før.

I 1980 ble stillhuset bygd om, og fire nye stills ble installert, slik at tallet nå var oppe i ti - fem par.

På grunn av Cutty Sark hadde Berry Bros. & Rudd nært samarbeid med Glenrothes, og det var derfor naturlig for dem å se til destilleriet når de tidlig på 1990-tallet ønsket å involvere seg i det økende maltwhiskymarkedet. Som vinhandlere var de vant med begrepet årgang, og som følge av dette ble Vintage-konseptet utviklet, en svært uvanlig måte å komponere standardtapninger på. I 1993 ble de første Glenrothes Vintage lansert.

I 1999 ble Highland Distillers Ltd kjøpt av Edrington Group for 601 millioner GBP.

Destillerikarakter

Moden frukt, sitrus, vanilje, krydder på ettersmaken. Kompleks, men balansert.


Priser

Tapninger

Glenrothes har ikke en standardtapning som sådan, whiskyen tappes som «vintage», altså årgang. Vintage-tapningene varierer på farge, lukt og smak, men det etterstrebes å beholde et distinkt destilleripreg.

Vintage (OB)

Galleri


Norsk importør

Robert Prizelius AS importerte Glenrothes til Norge tidligere. Deres avtale gikk ut 1.nov. 2008, og i januar 2010 lanseres Glenrothes på nytt i Norge med Maxxium som importør. Maxxium eies av The Edrington Group og importerer også de andre whiskyene fra Edrington.

Anekdoter og trivia

  • Samme dag som den første spriten ble destillert på Glenrothes kollapset en nybygd jernbanebro over Tay-elva, toget som var på vei over falt i vannet og alle de 75 menneskene som var ombord omkom.
  • Brannen i 1922 førte til at store mengder whisky rant ut i elva Rothes fra ødelagte fat, og lokale fiskerne kunne hale i land beruset ørret.

Eksterne lenker

Kilder