Glenlochy

Fra Whiskywiki
Revisjon per 24. mar. 2011 kl. 09:06 av Ragnhild (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Glenlochy
Highland
Kart Glenlochy.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Fort William
Grunnlagt: 1898
Status: Lukket
Mothballed: 1983
Revet: 1992
Vannkilde: Elven Nevis
Antall washstills: 1
Antall spiritstills: 1
Årlig kapasitet: 10.000 - 12.000 liter per uke
Standardtapning: Ingen standardtapning tilgjengelig
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Glenlochy lå i Inverlochy i Fort William og tilhørte Western Highland.

Historie

26. november 1897 kjøpte David McAndie, som eide Glen Cawdor Distillery i Nairn, en tomt i Fort William for £2.000. Skjøtet kom med vannretter og rettigheten til å kutte torv på Davenir Moss. I mai 1898 ble Glenlochy-Fort William Distillery Co. grunnlagt. Hovedaksjonærene var McAndie og James Grant, eier av Highland Park. Samme år overtalte McAndie North British Railway Co å bygge en sidelinje til destilleritomta, og tomta ble overdratt til Glenlochy-Fort William Distillery Co. for £7,500.

Destilleriets første manager ble ansatt i 1900, han het Allison og var tidligere brygger ved Balblair-destilleriet. Første destillering skjedde 4. februar 1901. I 1907 rapporterte en besøkende at Glenlochy hadde «every modern facility for enabling it to be worked with a minimum of labour, five men being sufficient for that purpose».

Glenlochy stengte i 1917, som de fleste andre destillerier, og var fortsatt stengt i 1920 da aksjonærene solgte seg ut. Kjøperne var en gruppe bryggere fra Lankashire og Yorkshire: Massey´s Burnley Brewery Co Ltd, the Barnsley Brewery Co Ltd, John Kenyon & Co Ltd (Rossendale Brewery) og Nuttall & Co Ltd. Noen år senere var Glenlochy i produksjon igjen.

I 1934 ble destilleriet solgt på nytt, denne gangen via auksjon, til Thomas L. Rankin, Rankin Bros, som stengte destilleriet allerede i 1935 og solgte det videre til Train & McIntyre Ltd i 1937. Datterselskapet Associated Scottish Distillers Ltd gjenopptok produksjonen ved Glenlochy i 1938.

I 1939 ble produksjonen igjen stengt, på grunn av krigen, og selskapet ble solgt videre til et amerikansk selskap, som deretter solgte det til Scottish Malt Distillers Ltd (SMD).

Fra 1953 var Glenlochy dermed del av porteføljen til det som i dag er Diageo. Destilleriet ble modernisert i 1960/70-årene. I 1965 erstattet et automatisk kullfyringssytem den tidligere manuelle fyringen, og i 1971 ble det slutt på direkte kullfyring av stillene, da et damprørsystem ble installert.

Glenlochy ble nedlagt i 1983, sammen med en rekke andre destillerier i DLCs portefølje. Manageren på tidspunktet het Mike Gunn, han ble flyttet til Cragganmore.

I 1992 ble destilleriet revet, med unntaket av malteriet og tørkeriet. Det er nå bygget feriehus på området («Distillery Cottage»).

Destilleriområdet eies av West Coast Inns Ltd, mens den gamle eieren, Diageo, eier det som eventuelt er igjen av produsert whisky.

Destillerikarakter

Fruktig, søtlig, eksotisk frukt og kokosnøttt, vanilje og honning. Forsiktig torvpreg.

Tapninger

Tilnærmet all produksjon gikk til blend, hovedsakelig White Horse, Dewars og Johnnie Walker. De eneste offiselle tapningene er i serien Rare Malts etter at destilleriet ble nedlagt.

Det finnes kun destilleritapninger av Glenlochy i Rare Malts. Den siste er:

Uavhengige tapninger av Glenlochy er også sjeldne, men er bl.a. tappet av Signatory og Duncan Taylor.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder