Glengyle Distillery

Fra Whiskywiki
Revisjon per 16. nov. 2018 kl. 13:20 av IvarA (diskusjon | bidrag)

Hopp til: navigasjon, søk
Glengyle
Campbeltown
Beliggenhet: Campbeltown
Nåværende eier: J & A Mitchell
Destillerisjef: Stuart Robertson
Grunnlagt: 2000
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Årlig kapasitet: 750.000 liter
Standardtapning: Kilkerran WIP
Alder: 6 yo
Alkoholprosent: 46 %
Polets varenr.: 5156501


Beliggenhet

Glengyle er et av tre destillerier som ligger i Campbeltown, ytterst på Mull of Kintyre.

Historie

Glengyle eies av J & A Mitchell, som også eier Springbank. Whisky fra Glengyle tappes som singlemalt under navnet [[[Kilkerran]], for å unngå sammenblanding med en blend ved navn Glen Gyle.

Det første destilleriet som het Glengyle ble etablert av William Mitchell i Campbeltown i 1872. Det ble lukket i 1925. I 2000 var de gamle destillasjonsbygningene til salgs. Hedley Wright, slektning til William Mitchell og styreformann i J & A Mitchell & Co, stod i spissen for Mitchells oppkjøp. De gamle destillasjonsapparatene og spirit safe fra Ben Wyvis ble innkjøpt i tillegg til en gammel mølle fra Craigellachie (Boby Mill). Resten av utstyret er nytt. Første destillasjon skjedde 25. mars 2004.

Frank McHardy, som var Director of Production på Springbank og Glengyle, var ansvarlig for oppbyggingen av destilleriet. Arbeiderne ved destilleriet er formelt ansatt på Springbank.

Produksjonen på Glengyle er langt under kapasitet. Destilleriet har vanligvis vært i drift kun 4 uker i året, noe som sammenfaller med vedlikehold på Springbank. I 2018 vil produksjon foregå i 3 måneder og samlet produksjon på Springbank og Glengyle vil være 400 000 liter.

Destillerikarakter

Whiskyen skal lagres på bourbonfat (hogshead og barrels) samt sherryfat (butts).

Destilleriet har eksperimentert en del med 2 og 3 gangers destillering og ulikt peatnivå på malten. De har funnet ut at det som fungerer best er 2 gangers destillering og 12-15 ppm i malten. Kornet maltes og meskes på Springbank.

Tapninger

Det var planlagt tappet en destilleritapning først etter 8 år på fat, men sommeren 2009, lanserte Glengyle Kilkerran Work in Progress 1 som den første kommersielt tilgjengelige tapningen etter at destilleriet startet opp igjen i 2004. Den var da 5 år gammel. Før det var det tappet kun et fat og dette skjedde 5. mai 2007 for å feire at Glengyle igjen hadde produsert whisky (3 års fatlagring). I 2010 kom WIP 2, som var 6 år. Deretter kom WIP 3, 4 og 5.. Som WIP 6 og 7 kom det en bourbon- og en sherry-tapning gammel tapning. WIP 7 bourbon var på fatstyrke, alle andre på 46 %. Alle tapningene har vært tilgjengelige i Norge.

I 2016 kom den første 12 år gamle tapningen (46 %) og i 2017 kom en 8 år gammel fatstyrkeversjon. Disse to utgjør basistapningene.

Det er kun Cadenhead som så langt har gitt ut uavhengige tapninger av Glengyle.

Norsk importør

The House of Cognac

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmeside

Galleri

Nerdetall for Glengyle

Vannkilde: Crosshills Loch
Byggtype: Optic
Malteri: Springbank Distillery
Ppm malt: 7 - 8 ppm
Mølletype: Boby, kjøpt fra Craigellachie
Type meskekar: Lauter
Antall washbacks: 4
Washback-materiale: lerk
Kapasitet per washback: 30.000 liter
Gjæringslengde: 48 timer
Antall washstills: 1
Lyne arm retning: Nesten rettvinklet
Washstillkapasitet: 18.000 liter
Antall spiritstills: 1
Lyne arm retning: Nesten rettvinklet
Spiritstillkapasitet: 15.000 liter
Spiritstill charge: 12.092 literKilder