Glen Moray

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glen Moray
Speyside
Kart Glen Moray.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Elgin
Nåværende eier: La Martiniquaise
Destillerisjef: Graham Coull
Grunnlagt: 1897
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Byggtype: Concerto
Ppm malt: 0 og 45
Antall washbacks: 12 washbacks, 60 000 l
Gjæringslengde: 50-60 t
Antall washstills: 3 på 17 000 l (laget Frilli (I))
Antall spiritstills: 3 på 6 000 og 3 på 8 000 l
Spirit cut: Newmake ca 70 %
Årlig kapasitet: 5,7 mill l
Standardtapning: Glen Moray 8 yo
Alder: 8 yo
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 1339701


Beliggenhet

Glen Moray ligger ved Lossie-elven, på vestsiden av Elgin. I dag ligger destilleriet litt bortgjemt, men den gamle hovedveien inn til Elgin går gjennom destilleriområdet, nedenfor Gallow Hill, der henrettelser ble utført fram til slutten av det 17. århundret. Dette var historisk en viktig vei og legendendariske personer som St Columba, King Duncan og Macbeth – etter slaget ved Torfness – og Bonnie Prince Charlie skal visstnok ha reist forbi her.

Historie

I 1831 ble det startet et bryggeri på tomta, som i 1897 ble ombygd til destilleri. Etter en svært trang start med flere perioder uten produksjon, lanseres den første offisielle tapningen i 1976. 1996 skifter Macdonald & Muir ltd, som kjøpte destilleriet i 1920, navn til Glenmorangie plc. Glenmorangie plc ble kjøpt opp av Luis Vuitton Moët Hennessy. Whisky fra Glen Moray ble tidligere stort sett brukt som maltandel i blended whisky. Da Glenmorangie Plc kjøpte destilleriet, hadde ikke de noen blend å bruke Glen Moray i, så de lanserte den som singlemalt. Glen Moray passet imidlertid ikke inn i Luis Vuitton Moët Hennessys «luksusprofil», så de valgte å kvitte seg med Glen Moray. I september 2008 ble Glen Moray solgt til La Martiniquaise, som er et uavhengig fransk selskap innen brennevin.

Sommeren 2004 åpnet destilleriet nytt besøkssenter, i det helrenoverte gamle bøkkerverkstedet. De gikk fra en destilleributikk der man måtte ut for å skifte mening, til et stort, lyst og romslig lokale, som også gir rom til en liten kafe, samt har plass til arrangerte whiskysmakinger.

Destillerikarakter

Etter 50-60 timers gjæring er ølet på ca 8,5 %. Low wines er på ca 23 % og newmake ca 70 %. Newmake vannes ned til 63,4 % før fylling på fat.

Jim Murray omtaler standardtapninger fra Glen Moray som referanse for Speysidewhisky. Lett søtlig, tydelig preg av lynghonning, og lette kryddertoner, gjør Glen Moray til en «lett å like-whisky», men samtidig gjør de høyst ordinære tonene at whiskyen oppfattes som kjedelig av kjennere.

Priser

Tapninger

Offisiell rekke

Spesialtapninger (OB)

Galleri


Norsk importør

Moestue Grape Selections AS

Anekdoter og trivia

Eksterne lenker

Kilder