Brygging

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Brygging for whiskyproduksjon foregår på akkurat samme måten som for ølproduksjon. Før man kan destillere må man ha alkohol og under bryggingen omdannes sukkeret fra råvaren til alkohol ved hjelp av gjær.

I brygghuset, som på engelsk heter «tun room», finner man gjæringskarene («washbacks»). I disse blander man vørter med gjær og så lar man gjæren jobbe. Hvor lenge fermenteringen får holde på avhenger både av utgangspunktet, høy ppm i byggen krever lenger tid for fermentering, og av ønsket resultat. Noen destillerier har også forskjell i lengden avhengig om det er ukedag eller helg for å tilpasse batchene til arbeidstidene. Ved et visst alkoholnivå dør gjæren av alkoholen, men noen stopper prosessen før den kommer så langt. Smaken på ølet («wash») påvirkes av hvor lang fermenteringen er.

Resultatet av bryggingen er et lyst, søtt øl, mye likt tysk hveteøl, som holder ca 7 % alkohol.

Forenklet sett kan man si at whisky er destillert øl. Hvis vi ser bort fra koking med humle i vørterpannen i ølproduksjon, er produksjonsprosessen for øl og whisky faktisk helt lik fram til dette punktet.