Benromach

Fra Whiskywiki
Revisjon per 7. okt. 2014 kl. 06:44 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Benromach
Speyside
Kart Benromach.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Speyside - Findhorn
Nåværende eier: Gordon & MacPhail
Grunnlagt: 1898
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Chapelton Springs, Romach Hills
Byggtype: Forskjellig
Malteri: Forskjellige
Ppm malt: Varierende
Antall washbacks: 4, Scottish Lark, 11000 liters kapasitet pr stk
Gjæringslengde: 115 timer
Ppm newmake: 4-5 gj.snitt
Årlig kapasitet: 500.000 liter
Standardtapning: Benromach Traditional (OB)
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 5618601


Beliggenhet

Benromach ligger i Speyside, i Forres ved elven Findhorn. Det gikk for å være Speysides minste destilleri når det gjelder kapasitet og produksjon (ca 200 000 liter produsert i 2007). Men i 2014 så ble Ballindalloch Distillery bygget med bare 100 000 liter i året, og ble med det det minste destilleriet målt i antall liter i Speyside

Historie

Etablert i 1898 av Mr McCallum, eieren av Glen Nevis i Campbeltown, og F Brichman, en spritdealer fra Leith, men startet ikke produksjon før i 1900. Ble stengt omtrent med det samme pga økonomisk kollaps i whiskyindustrien, og som de fleste andre destillerier stengt og åpnet om hverandre en rekke ganger før det åpnet igjen i 1937.

1953 kjøper Distillers Company Limited (DCL) Benromach fra National Distillers of America (NDA), og det blir administrert av Scottish Malt Distillers (SMD). 1983 legges destilleriet i møllpose. I løpet av noen år ble destilleriet kannibalisert; møllen ble sendt til Oban, destillasjonsapparatene til Glen Ord og flere andre deler til andre destillerier.

Dagens eiere, Gordon & MacPhail, kjøper destilleriet fra United Distillers i 1993. Siden United hadde sendt utstyr rundt til mange andre destillerier, så var de nye eierne nødt til innrede hele destilleriet på nytt. De benyttet 5 år på denne prosessen for å få det slik de ville ha det. Nesten det eneste brukbare utstyret som var igjen var spirit receiver. En brukt Boby mølle ble anskaffet. Det som var igjen av washbackene i lerketre ble bygd om til 4 washbach. To nye destillasjonsapparater ble levert av Forsyth, Rothes. Det er ikke gjort noe forsøk på å etterligne de gamle destillasjonsapparatene.

Produksjonen startet opp igjen i 1998 etter en høytidelig gjenåpning av Prins Charles. Den første tønnen som ble tappet ble selvfølgelig signert av prins Charles. Besøksenteret åpnet i 1999 og den nye tapningen (Benromach Traditional) fra de nye eierne lanseres i mai 2004.

Destillerikarakter

Vanskelig å beskrive siden dagens produksjon er basert på nytt produksjonsmateriale, og dagens tapninger baserer seg både på whisky produsert av de gamle eierne med det gamle utstyret og whisky produsert etter nyåpningen.

Slik har imidlertid den norske importøren beskrevet Benromach Traditional:

Strågul farge. Duft av sitrus, honning, kvae og torvrøyk. Smak av røyk, korn, malt og floralt preg med hint av krydder som pepper. Lang ettersmak.

Benromach produserer whisky både med og uten torvpreg, whisky som er lagret på ex-vinfat og whisky lagret tradisjonelt på ex-bourbon- eller ex-sherryfat.

Tapninger

Følgende tapninger er pr juni-2008 tilgjengelig i Norge:

Norsk importør

Cork Wines & Spirits AS

Lenker

Benromachs hjemmeside

Kilder