Forskjell mellom versjoner av «Balmenach»

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Tapninger)
Linje 47: Linje 47:
  
 
== Tapninger ==
 
== Tapninger ==
[[:Kategori:Whisky fra Balmenach|Whisky fra Balmenach]].
+
<categorytree hideprefix=always mode=pages style="float:right; clear:right; margin-left:1ex; border:1px solid gray; padding:0.7ex; background-color:#efefef;">Whisky fra Balmenach</categorytree>
 
+
 
Den eneste [[OB|&laquo;offisielle&raquo; tapningen]] av Balmenach tilgjengelig er i [[Flora & Fauna]]-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet, så de måtte starte fra null. En skikkelig OB forventes rundt [[2010]].
 
Den eneste [[OB|&laquo;offisielle&raquo; tapningen]] av Balmenach tilgjengelig er i [[Flora & Fauna]]-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet, så de måtte starte fra null. En skikkelig OB forventes rundt [[2010]].
  

Revisjonen fra 20. aug. 2008 kl. 20:55

Balmenach
[[Speyside]]
Beliggenhet: Cromdale, Moray
Nåværende eier: Inver House Distillers Ltd
Grunnlagt: 1824
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Antall washbacks: 6 stk Douglas gran
Gjæringslengde: 50 timer
Antall washstills: 3
Antall spiritstills: 3
Årlig kapasitet: 1 800 000 liter pr år
Standardtapning: Balmenach
Alder: 12 yo F&F
Alkoholprosent: 43
Polets varenr.: tilgjengelig Ikke tilgjengelig


Beliggenhet

Balmenach ligger langt sør i Speyside, i bakkelandskapet mellom elvene Spey og Avon, nesten utenfor det som karakteriseres som Speysides kjerneområde.

Historie

Offisielt åpnet i 1824 (selv om eierne før den datoen, som vanlig, drev illegalt). Det var McGregor-familien som sto bak og eide destilleriet fram til 1922 da det ble solgt til et av selskapene som senere skulle utvikle seg til å bli Diageo. I 1993 ble destilleriet lagt i møllpose, en status som ble opprettholdt i fem år. For i 1998 kjøpte Inver House Distillers (som også eide Pulteney, Knockdhu, Speyburn og Balblair) opp destilleriet og det ble deres femte - og største.

Destillerikarakter

Balmenach er et av mange «ukjente» destillerier. De bruker ikke så mye av den toppmoderne teknologien. Meskekaret er av støpejern og de seks gjæringskarene er av Douglasgran! 50 timers gjæring før destillering i ett av de tre pot still-parene. Balmenach er et av de gjenværende destilleriene som bruker kjølekar/Worm Tub til kjøling. Balmenac produserer fem dager i uka (kontinuerlig fra 2200 på søndag kveld til 2200 på fredag kveld).

Whiskyen karakteriseres som smaksrik, blomsterpreget med svakt torvpreg. Uten sherrylagring vil den være en aperitif, men med sherrylagring passer den best etter middag.

Tapninger

Den eneste «offisielle» tapningen av Balmenach tilgjengelig er i Flora & Fauna-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet, så de måtte starte fra null. En skikkelig OB forventes rundt 2010.

Tilgjengelig fra mange uavhengige tappere, bl.a. under navnet Deerstalker (tidligere Deerstalker-tapninger kan inneholde andre destillerier) som tappes av Aberfeldy & Knight (nå: Aberko Ltd).

Norsk importør

Strag-gruppen er importør for Inver House Distillers og vil dermed få Balmenach i porteføljen når/derom den blir tilgjengelig som single malt.

Eksterne lenker

hjemmeside

Galleri

Kilder