Forskjell mellom versjoner av «Balmenach»

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Kilder)
m
 
(15 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
{{Infoboks destilleri
 
{{Infoboks destilleri
 
| Navn        = Balmenach
 
| Navn        = Balmenach
| Type        = [[Speyside]]
+
| Type        = Speyside
 
| Bilde      =  
 
| Bilde      =  
 
| Bildestr    = 180  
 
| Bildestr    = 180  
 
| Billedtekst =  
 
| Billedtekst =  
 +
| Kart = Kart_Balmenach.jpg
 +
| Karttekst = Illustrasjon: Erlend Refsdal
 
| Beliggenhet = Cromdale, Moray
 
| Beliggenhet = Cromdale, Moray
| Eier        = [[Inver House Distillers]]
+
| Eier        = [[Inver House Distillers Ltd]]
 
| Sjef        =  
 
| Sjef        =  
 
| Master blender =
 
| Master blender =
Linje 32: Linje 34:
 
| Tonnetype =  
 
| Tonnetype =  
 
| Alkoholprosent = 43
 
| Alkoholprosent = 43
| Polets = Ikke tilgjengelig
+
| Polets =  
 
}}
 
}}
  
 
== Beliggenhet ==
 
== Beliggenhet ==
Ligger langt sør i [[Speyside]], i bakkelandskapet mellom elvene Spey og Avon, nesten utenfor det som karakteriseres som Speysides kjerneområde.
+
'''Balmenach''' ligger langt sør i [[Speyside]], i bakkelandskapet mellom elvene [[Spey]] og Avon, nesten utenfor det som karakteriseres som Speysides kjerneområde.
  
 
== Historie ==
 
== Historie ==
Offisielt åpnet i [[1824]] (selv om eierne før den datoen, som vanlig, drev illegalt). Det var McGregor-familien som sto bak og eide destilleriet fram til 1922 da det ble solgt til et av selskapene som senere skulle utvikle seg til å bli [[Diageo]]. I [[1993]] ble destilleriet lagt i [[møllpose]], en status som ble opprettholdt i fem år. For i [[1998]] kjøpte Inver House Distillers (som også eide [[Old Pultney|Pulteney]], [[Knockdhu]], [[Speyburn]] og [[Balblair]]) opp destilleriet og det ble deres femte - og største.
+
Offisielt åpnet i [[1824]] (selv om eierne før den datoen, som vanlig, drev illegalt). Det var McGregor-familien som sto bak og eide destilleriet fram til [[1922]] da det ble solgt til et av selskapene som senere skulle utvikle seg til å bli [[Diageo]]. I [[1993]] ble destilleriet lagt i [[møllpose]], en status som ble opprettholdt i fem år. For i [[1998]] kjøpte [[Inver House Distillers]] (som også eide [[Old Pulteney|Pulteney]], [[Knockdhu]], [[Speyburn]] og [[Balblair]]) opp destilleriet og det ble deres femte - og største.
  
 
== Destillerikarakter ==
 
== Destillerikarakter ==
Balmenach er et av mange "ukjente" destillerier. De bruker ikke så mye av den toppmoderne teknologien. Meskekaret er av støpejern og de seks gjæringskarene er av Douglasgran! 50 timers gjæring før destillering i ett av de tre potstill-parene. Balmenach er et av de gjenværende destilleriene som bruker [[kjølekar]]/Worm Tub til kjøling. Balmenac produserer fem dager i uka (kontinuerlig fra 2200 på søndag kveld til 2200 på fredag kveld).
+
Balmenach er et av mange «ukjente» destillerier. De bruker ikke så mye av den toppmoderne teknologien. [[Mash-tun|Meskekaret]] er av støpejern og de seks [[washback|gjæringskarene]] er av Douglasgran! 50 timers gjæring før destillering i ett av de tre [[pot still]]-parene. Balmenach er et av de gjenværende destilleriene som bruker [[kjølekar]]/Worm Tub til kjøling. Balmenac produserer fem dager i uka (kontinuerlig fra 2200 på søndag kveld til 2200 på fredag kveld).
  
Whiskyen karakteriseres som smaksrik, blomsterpreget med svakt torvpreg. Uten sherrylagring vil den være en aperitif, men med sherrylagring passer den best etter middag.
+
[[Whisky]]en karakteriseres som smaksrik, blomsterpreget med svakt [[torv]]preg. Uten [[sherryfat|sherrylagring]] vil den være en aperitif, men med sherrylagring passer den best etter middag.
  
 
== Tapninger ==
 
== Tapninger ==
Den eneste "offisielle" tapninger av Balmenach tilgjengelig er i [[Flora & Fauna]]-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet så de måtte starte fra null. En skikkelig [[OB]] forventes rundt 2010.
+
<categorytree hideprefix=always mode=pages style="float:right; clear:right; margin-left:1ex; border:1px solid gray; padding:0.7ex; background-color:#efefef;">Whisky fra Balmenach</categorytree>
 
+
Den eneste [[OB|&laquo;offisielle&raquo; tapningen]] av Balmenach tilgjengelig er i [[Flora & Fauna]]-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet, så de måtte starte fra null. En skikkelig OB forventes rundt [[2010]].
Tilgjengelig fra mange uavhengige tappere, bl.a. under navnet [[Deerstalker]] (tidligere Deerstalker-tapninger kan inneholde andre destillerier) som tappes av [[Aberfeldy]] & Knight (nå: Aberko).
+
  
 +
Tilgjengelig fra mange [[uavhengige tappere]], bl.a. under navnet [[Deerstalker]] (tidligere Deerstalker-tapninger kan inneholde andre destillerier) som tappes av [[Aberfeldy & Knight]] (nå: [[Aberko Ltd]]).
  
 
== Norsk importør ==
 
== Norsk importør ==
  
 +
[[Strag-gruppen]] er importør for Inver House Distillers og vil dermed få Balmenach i porteføljen når/dersom den blir tilgjengelig som single malt.
  
 
== Eksterne lenker ==
 
== Eksterne lenker ==
Linje 62: Linje 65:
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==
* Maltwhisky Yearbook 2008 (ISBN 9780955260728)
+
* [[Malt Whisky Yearbook]] [[2008]] (ISBN 9780955260728)
* Michael Jackson : Malt Whisky Companion
+
* [[Michael Jackson]]: Malt Whisky Companion
  
 
[[Kategori: Skotske whiskydestilleri]]
 
[[Kategori: Skotske whiskydestilleri]]
 
[[Kategori: Speysidedestilleri]]
 
[[Kategori: Speysidedestilleri]]
 
[[Kategori: Operative destilleri]]
 
[[Kategori: Operative destilleri]]

Nåværende revisjon fra 17. nov. 2008 kl. 20:35

Balmenach
Speyside
Kart Balmenach.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Cromdale, Moray
Nåværende eier: Inver House Distillers Ltd
Grunnlagt: 1824
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Antall washbacks: 6 stk Douglas gran
Gjæringslengde: 50 timer
Antall washstills: 3
Antall spiritstills: 3
Årlig kapasitet: 1 800 000 liter pr år
Standardtapning: Balmenach
Alder: 12 yo F&F
Alkoholprosent: 43
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Balmenach ligger langt sør i Speyside, i bakkelandskapet mellom elvene Spey og Avon, nesten utenfor det som karakteriseres som Speysides kjerneområde.

Historie

Offisielt åpnet i 1824 (selv om eierne før den datoen, som vanlig, drev illegalt). Det var McGregor-familien som sto bak og eide destilleriet fram til 1922 da det ble solgt til et av selskapene som senere skulle utvikle seg til å bli Diageo. I 1993 ble destilleriet lagt i møllpose, en status som ble opprettholdt i fem år. For i 1998 kjøpte Inver House Distillers (som også eide Pulteney, Knockdhu, Speyburn og Balblair) opp destilleriet og det ble deres femte - og største.

Destillerikarakter

Balmenach er et av mange «ukjente» destillerier. De bruker ikke så mye av den toppmoderne teknologien. Meskekaret er av støpejern og de seks gjæringskarene er av Douglasgran! 50 timers gjæring før destillering i ett av de tre pot still-parene. Balmenach er et av de gjenværende destilleriene som bruker kjølekar/Worm Tub til kjøling. Balmenac produserer fem dager i uka (kontinuerlig fra 2200 på søndag kveld til 2200 på fredag kveld).

Whiskyen karakteriseres som smaksrik, blomsterpreget med svakt torvpreg. Uten sherrylagring vil den være en aperitif, men med sherrylagring passer den best etter middag.

Tapninger

Den eneste «offisielle» tapningen av Balmenach tilgjengelig er i Flora & Fauna-serien (selv om tilgjengeligheten på den er ekstremt begrenset). Inver House fikk ikke med noe sprit da de kjøpte destilleriet, så de måtte starte fra null. En skikkelig OB forventes rundt 2010.

Tilgjengelig fra mange uavhengige tappere, bl.a. under navnet Deerstalker (tidligere Deerstalker-tapninger kan inneholde andre destillerier) som tappes av Aberfeldy & Knight (nå: Aberko Ltd).

Norsk importør

Strag-gruppen er importør for Inver House Distillers og vil dermed få Balmenach i porteføljen når/dersom den blir tilgjengelig som single malt.

Eksterne lenker

hjemmeside

Galleri

Kilder