Fat

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Tønne)
Hopp til: navigasjon, søk

Et fat eller en tønne er en hul sylindrisk beholder, som regel en som buler ut på midten. Tradisjonelt er fat laget av trestaver av eik bundet sammen med jern- eller trebånd av en bøkker. Moderne fat lages også av aluminium eller plastikk. Eiketre er ikke giftig og det er tilstrekkelig tett for å oppbevare flytende væske (noe andre tresorter ikke er).

Les mer om eiketre på Wikipedia

Den utbulende fasongen gjør det relativt lett å trille et godt bygd fat på siden, og man kan f.eks. skifte retning svært enkelt.


Historie

Lagring av brennevin på eikefat var først og fremst en praktisk løsning for å oppbevare brennevin. Fatets heldige påvirkning på innholdet ble først oppdaget ved at noen oppdaget at innholdet faktisk endret karakter over tid. Whisky ble ikke systematisk modnet på eikefat før på slutten av 1800-tallet, og det er først i nyere tid at vitenskapen har begynt å fordype seg i hva som virkelig skjer når spriten påvirkes av eikefatet.


Behandling

Eikestavene dampes så de blir myke å behandle, og så brennes tønna lett på innsiden for å frigjøre karbon for å lette modningen av whiskyen. Karbonet er også med på å rense destillatet for urenheter. Graden av denne brenningen har betydning for hvordan fatet virker på spriten. Sterk brenning gir sterk påvirkning og mørkere farge på whiskyen, og motsatt ved svak brenning. Man sier at tønnene blir charred.

Eiketønna mister mer av egenskapene sine for hver gang den brukes, men det er vanlig å bruke ei tønne flere ganger. Vi vil oppleve begreper som refill, firstfill, secondfill, osv osv, som indikerer hvor mange ganger tønna er brukt tidligere.

Les mer om whiskyfat i artiklene under, eller se hva som er skrevet om det på whiskyforumet.


Se også: