Svensk whisky

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Denne siden er et forsøk på en samlet oversikt over svenske destilleri som er i gang med eller har (hatt) planer om å starte opp destillasjon av maltwhisky. Etter hvert som produktet kan kalles whisky og er i salg vil destilleriene få egne sider i wiki. Det er litt vanskelig å finne eksakt status på noen av destilleriene, men det kan se ut som om det er tre destillerier som har startet produksjon.

Mackmyra

Svensk maltwhiskyproduksjon startet med Mackmyra og det er pr mars 2009 den eneste svenske maltwhiskyen som er å få kjøpt. Selskapet ble etablert i 1999 og produksjonen startet i 2002. Ytterligere informasjon om Mackmyra finne i en egen artikkel.

Hjemmeside: [1]

Wannborga

Wannborga Vin & Lamm ligger på Øland og satser som navnet sier på vinproduksjon og lam. De har også fra 2006 destillasjonsapparat. De produserer bl.a.: DruvDigestif, DruvAvec, DruvBrandy, ÄppelSnaps og Akvavit.

I henhold til deres hjemmeside å virker det som om whiskyproduksjon har startet: "Ölands första whisky är destillerad på Wannborga Bränneri. Vår ”arompanna” är utformad för att bevara så mycket som möjligt av smak och arom från råvaran. Resultatet blir en fruktig mjuk men samtidigt smakrik dryck, som enligt en samlad expertis är den bästa svenska whiskyn hittills. De två första åren lagras whiskyn i större ex-bourbon fat. Därefter tappas drycken om på mindre fat, s k double wood."

I henhold til NMWL.no så startet produksjon i 2007: "Denne første runden resulterte i omtrent 100 liter sprit, og man forventer å ha omtrent 1000 liter til salgs det første salgsåret (2010). Prisen vil bli omtrent den samme som Mackmyra kjører idag, over 500 SEK for en halvliter."

Hjemmeside: [2]

Hven

På øyen Hven i Øresund er destilleriet Spirit of Hven Backafallsbyn etablert. Destilleriet ble etablert av Henric Molin, utdannet kjemiker og eier av Backafallsbyen konferansecenter. Hven kommer til å markedsføre tre ulike maltwhiskyvarianter; urøkt, moderat røkt og kraftig røkt. Eikefatene skal importeres fra Missouri

I henhold til hjemmesidene så er destillasjonsutstyr osv på plass, men det står ikke noe spesifikt om når produksjonen startet, kapasitet (trolig 50-80 liter pr time) osv. (Mars 2009: det sendes henvendelse til destilleriet for å få ytterligere informasjon). Invielsen skal ha skjedd 7. mai 2008 i henhold til Henrik Aflodal.

Hjemmeside: [3]

Gotland Whisky

Whiskydestillering på Gotland er nok et eksempel på at slike porsjekt tar tid. I perioden 2003-2004 ble det gjennomført et forporsjekt om småskalaproduksjon av whisky på Gotland. Selskapet (Gotland Whisky AB) ble etablert i 2004. Produksjonen skal skje i et nedlagt sukkerfabrikk, Roma Sockerbruk, men noen produksjon har i mars 2009 ikke startet i henhold til hjemmesidene deres.

Hjemmeside: [4]

Gammelstilla

Gammelstilla Whisky AB ble etablert 1. september 2005. Produksjonen skal skje i Gammelstilla Bruk i Gästriket, ca 3 mil sydvest for Gävle. I henhold til hjemmesidene deres så er ikke alle tillatelser innhentet i mars 2009 og produskjon er dermed ike strtet.

Hjemmeside: [5]

Ådalen destilleri (Box)

Idéen til destilleriet fikk Per & Mats DeVahl høsten 2004. I mai 2007 ble Marieberg Destilleri AB etablert, senere omdøpt til Ådalen Destilleri AB. destilleriet er på planleggingsstadiet og planlagt byggestart er september 2009. Produksjonsstart er planlagt i løpet av 2010 og maksimal kapasitet vil være ca 90 000 liter ren alkohol per år.

Hjemmeside: [6]

Diverse

Det finnes en del planer som det ikke har skjedd noe med. Her er noen av disse (denne delen skal rdigeres ytterligere senere)

  • Lodhian - konkurs? selger whisky produsert andre steder
  • Grythyttan: Benny Borgh har tidligere lekt med tanken om å produsere sprit i lokalene til det nå nedlagte lokalbryggeriet i Hagbyån i Nora. Dette initiativet har nå blitt til Grythyttan Single Malt Swedish Whisky. Det er i alle fall ingen ting i veien med deres visjon: "We intend to make a single malt whisky that will find a place in the hearts of every whisky connoisseur in the world - and stay there. With the crystal clear Swedish spring water, clean air and outstanding barley we think we will."
  • Trångsviksbolaget: I Trångsviken i Jämtland (like vest for Östersund) har det vært en forstudie om whiskyproduksjon. Dersom den endte positivt var det meningen å starte produksjon av maltwhisky, hvit gløgg(!) og øl på dette stedet. Åre Kommune er også med på forstudien sammen med det lokale utviklingsselskapet Trångsviksbolaget. De har visstnok allerede satt igang produksjon av vin laget av bjørkesevje. Ytterligere informasjon finnes ikke og prosjektet er sannsynligvis dødt.
  • Buustamons Fjällgård på Åreskutan i Jämtland har også vurdert whiskyproduksjon. De har siden 2000 hatt produksjonsløyve og har skjenket egen sprit til gjestene, samt solgt til andre serveringssteder i området. På hjemmesidene står det imidlertid ikke noe om at whiskyproduksjon har startet. I henhold til deres egne hjemmesider: "Sedan år 2000 bränner vi vårt eget brännvin, fullt lagligt, i vår källare. Vi använder socker, vete eller potatis från lokala odlare. Spriten smaksätts sedan med olika kryddor till ett 10-tal sorter. Snapsarna komponeras främst för att passa med vår mat i restaurangen, men också en lokal variant på örtbitter "Hojt" sitter fint tillsammans med en öl i vårt utomhusbad." Hjemmeside: [7]


Skal du finne frem til en bestemt whisky fra Sverige, se All verdens whisky.