Suntory Ltd

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Suntory)
Hopp til: navigasjon, søk

Suntory Ltd er et japansk selskap som blant annet eier Yamazaki- og Hakushudestilleriene.


Historie

Shinjiro Torii grunnla selskapet som etterhvert ble til Suntory, butikken Torii Shoten i Osaka 1. februar 1899, kort tid etter satte han i gang produksjon av druevin.

I 1907 lanserte de for eksempel Akadama («Red Sun»), en søt vin blandet fra av lokal japansk vin, sherry og andre søte sterkviner importert fra Europa, samt sukker og smakstilsetninger. Merkevaren Red Sun eksisterer fortsatt.

I 1921 endret Torii strukturen til bedriften og Kotobukiya Limited ble grunnlagt.

Når Torii begynte å tenke på å produsere whisky sendte han forespørsel til Skottland om de hadde mulighet for å sende noen med ekspertise i faget til Japan for å hjelpe til med oppstarten. Han fikk til svar at det allerede eksisterte en person i Japan med den nødvendige kompetansen, og hyrte derfor inn Masataka Taketsuru på en ti-årskontrakt. I 1923 ble Yamazakidestilleriet grunnlagt og begynte å produsere i 1924 under Taketsurus ledelse, og i fem år senere lanserer selskapet sin første whisky.

Suntory Shirofuda («White Label»), som altså ble lansert i 1929, var til å begynne med ingen stor suksess i Japan. Whiskyen var basert på den tidens skotske tradisjoner, og hadde derfor kraftig torvpreg (det var langt vanligere å fyre med torv i Skottland tidlig på 1900-tallet enn det er i dag). Dr. Inatomi trakk fram det at japanerne ikke har noen tradisjon med røyking som matkonserveringsteknikk som en mulig forklaring på hvorfor whisky med røykpreg til å begynne med virket så fremmed. Navnet Suntory kommer av Sun - sol - og Torii slått sammen.

I 1936 åpner Suntory Yamanashi Winery (nå Tomi no oka Winery), Japans største privateide vingård (rundt 150 hektar) i Yamanashi Prefecture.

Suntory Kakubin (i firkantet flaske) lanseres i 1937. I 1940 annonseres det at produksjon er underveis av Suntory Old whisky, men lanseringen forsinkes av krigen og Suntory Old kommer først på markedet i 1950. I 1955 åpner Suntory en kjede med Torys Bars og Suntorys Bars, konsentrert om Osaka og Tokyo. 60-årsjubileet til selskapet feires med lanseringen av Suntory Royal i 1960.

I 1963 skiftet Kotobukiya navn til Suntory og etablerer sitt første bryggeri, Musashino Brewery. Brygging og salg av Suntory øl tar til samme år.

For å tilfredstille etterspørselen etablerer Suntory sitt andre destilleri, Hakushu, i 1973.

I 1984 lanseres Yamazaki singlemalt for første gang. Hibiki blended whisky lanseres i 1989.


Oppkjøp

For å utvide forretningsområdene har Suntory, som mange andre bedrifter, gjort flere oppkjøp gjennom årene:

 • 1980: Pepcom Industries, Pepsi Cola tappeanlegg.
 • 1983: Château Lagrange i Bordeaux, Frankrike.
 • 1988: Weingut Robert Weil i Rheingau, Tyskland.
 • 2009: Frucor Group, en New Zealand-basert drikkevarefabrikant.


Eksport

I 1931 eksporterte Suntory den første japanske whiskyen til utlandet. Tredve år senere, i 1961, blir Suntory Whisky den første japanske whiskyen som godkjennes for registrering i USA.


Kultur og samfunn - og reklame

 • 1961: Suntory Museum of Art åpner.
 • 1969: Suntory Music Foundation etableres.
 • 1973: Den første Suntory Open golfturneringen avholdes, arrangeres årlig fram til 2007 og Central Research Institute (nå Suntory Research Center) åpnes.
 • 1979: Suntory Foundation etableres, Suntory Whisky Museum (ved Hakushu-destilleriet) åpnes og Suntory Biomedical Research Center ferdigstilles.
 • 1986: Suntory Hall åpner.
 • 1988: Suntory Medication Center åpner.
 • 1990: Suntory Fund for Bird Preservation (fuglebeskyttelse) veldedighetsorganisasjon opprettes.
 • 1994: Suntory Museum Tempozan åpnes.
 • 2004: Suntory School of Forest & Water åpner i «Forest of Natural Water», Aso.Kilder