Springbank 100 proof 10 yo

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Springbank 100 proof


Springbank 100proof.jpg
Foto: House of Cognac
Campbeltown
Alder: 10 år
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 57 % (100 proof)
Kjølefiltrert: Nei
Fargejustert: Nei
Ppm malt: 10-15 ppm
Fattype: bourbonfat
Varenummer Vinmonopolet: 2059901
Pris Vinmonopolet: 600 kr
Poeng NMWL: 8,75/10 p
Poeng Jim Murray: 86/100 p


Springbank produserer all malten selv på gammeldags måte (tradisjonell gulvmalting). Kornet tørkes delvis over røyken fra brent torv (i 12 timer), noe som gir whiskyen et middels kraftig røykpreg. Destillert to og en halv gang(!).

NMWL smaksnotater

 
Poeng: 8,75 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Gylden, lys ravgul. Lange syltynne bein. Bittesmå dråper. Lukt: Søt sprit i starten, åpner seg etter noen minutter med lufting i glasset, så kommer marsipan med vanilje som kommer frem med luftingen. Etter hvert kommer det frem en lukt som minner om julekrydder (kardemomme?). Mye tre, vanilje. Julenek, (har akkurat hengt opp ett...) Litt tjære på salt tre? Lunner i ei båtstø en sommerdag på Nøss på yttersida av Andøya? Knallsterk alkohol formidlet på en rund måte uten at det river. Stikker jeg nesen langt ned i glasset og puster dypt inn kjenner jeg at det åpner opp som et mildt luktesalt.

Smak: Litt kraftig spritsmak i starten (57 %) men ikke så ille som man ville forventet, så er det en søtlig spritsmak (newmake) som går over til honning. Etter en stund er det et tydelig og behagelig preg av fat og eik i ganen. Smaken virker noe oljete, og en kan nesten tygge frem fatpreget. En liten dråpe eksploderer som en klusterbombe på tunga (har dere ikke undertegnet, Campbeltown ;-) ), og spruter utover hele munnhulen som dekkes med smak. Oljete fet søt konsistens. Litt bitter smørmalt, vanilje eik, krydder. Søt snerp av frukt - syltetøy, mandarin, Tydelige smaker.

Lukt: Eik trer godt frem, søtlukten og spritlukten uteblir, og det kommer etter hvert frem preg av lyng, pære og ikke minst vanilje. Lyngen kommer godt frem etter noen minutter med lufting

Smak: En aning av lakris og salt (salt lakris?), et søtlig eikepreg er tilstede, og etter en stund kommer det frem epler som går over til varmt gress. På slutten er det en aning tang

Ettersmak: Lang, rund og fin med klart eikepreg med något attåt. Sitrus.
Oppsummering: Den er svært intens, lett peatet, tydelig kornsødme, men også mel. Bær, salt, lakris; konsentrert og feit. Råvarepreget er så intenst at det kan nesten føles som å ha fått en melpose i hodet. Da går man rundt i en melsky og uansett når man åpner munnen, så kjenner man smaken av mel/korn! En av mine virkelige standardwhisky-favoritter! Kraftige eksplosjoner. Tydelige smaker. Burde kanskje inntas med dempet belysning. Jeg hadde lyst til å kalle den en meditasjonswhisky, men det er den #%&#¤&# meg ikke. Det er som å ligge i trygg dekning mens noen kaster håndgranater på deg.
Se forum for flere detaljer.Priser

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

 
Farge Lukt Smak
Farge ikke vurdert Ikke vurdert lukt. Ikke vurdert smak.Andre smaksnotater

Jon Bertelsen: Transparent stil med tydelig torvpreg. Åpen, svært intens, svært godt råvarepreg, lett fatpreg, sjøpreget, fruktig, fet. Meget konsentrert, meget lang.

Anekdoter og trivia