Skeppets Whisky

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Skeppets Whisky var navnet på en svenskprodusert whisky. Det svenske spritmonopolet fikk en gang på 50-tallet den idéen å produsere whisky i Sverige og fikk kjøpt et par kobberkjeler som tidligere hadde vært i bruk ved Bladnoch. Whiskyen ble produsert på AB Vin & Spritcentralens fabrikk i Södertälje på 60-tallet. De svenske ansatte hadde vært på intensivkurs i Skottland. Man benyttet skånsk bygg og, til tørkingen av malten, smålandsk torv, og produserte en svært røykpreget blend.

Til å begynne med var nysgjerrigheten rundt Skeppets Whisky stor, og det første partiet på 130.000 liter ble solgt ut på noen uker. Mottakelsen var dog ikke så begeistret som man kunne håpet, whiskyen ble ansett for å være alt for røykpreget og å ha en ubehagelig bismak. Avisen Expressen ikke nådig: «Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?»[1]

Skeppets Whisky ble aldri noen salgssuksess og produksjonen ble nedlagt etter ca. 10 år. De siste flaskene forsvant fra Systembolaget på begynnelsen av 70-tallet. I dag kan man finne igjen den ene kobberkjelen på Vin- och sprithistoriska museet i Stockholm.


Kilder

  • "Vin- & Sprithistoriska Museet". Hentet 2008-08-23.