Scotch Whisky Association

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Scotch Whisky Association (SWA) er den største bransjeorganisasjonen for skotsk whisky. I følge deres egen hjemmeside står deres medlemmer for mer enn 95 % av produksjon og salg.

SWAs røtter går tilbake til 1917 når en organisasjon ved navn The Whisky Association ble grunnlagt, med hovedkontor i London og filialer i Skottland og Irland. I 1940 ble den skotske filialen hovedkontor. Denne organisasjonen var ikke så effektivt satt opp som ønskelig, slik at 17. april 1942 ble en ny organisasjon med navnen Scotch Whisky Assosciation opprettet.

I 1960 ble Scotch Whisky Association «incorporated» i henhold til «Companies Act 1948» for lettere å kunne føre juridiske saker i utlandet (man har tillatelse fra Board of Trade til å droppe suffiksen Ltd fra navnet).

Organisasjonen er styrt av et styre på 12 til 16 medlemmer, som velges på den årlige generalforsamlingen. Styret utpeker en rekke kommiteer til å bistå og rådgi seg. SWA har to kontor, hovedkontoret i Edinburgh og et i London. Lederen er i øyeblikket (august 2008) Gavin Hewitt.

Organisasjonen fremsetter sine hovedfunksjoner slik:

  • Å beskytte integriteten til Skotsk Whisky verden over
  • Å fremme ansvarlige holdninger til alkoholkonsumpsjon
  • Å sikre rettferdig og lik tilgang til internasjonale markeder
  • Å motarbeide skattediskriminering og sikre tilstrekkelig regulering av bransjen
  • Å fremme skotsk whisky som et kvalitetsprodukt laget av naturlige råvarer
  • Å representere bransjens interesser overfor myndighetene både hjemme og ute

Bruichladdich er et av få destillerier som ikke er medlem av SWA.

Organisasjonens hjemmeside