Powers

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Powers
Irsk
Beliggenhet: Dublin, Irland
Nåværende eier: Pernod Ricard
Grunnlagt: 1791
Status: Nedlagt
Har besøkssenter: Nei
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Det gamle Powers-destilleriet (John's Lane Distillery) lå i Thomas Street i Dublin.

Historie

James Power var vert på et inn (innkeeper) og fra Dublin. Han etablerte John's Lane Distillery i 1791, beliggende i Thomas St. i Dublin. Opprinnelig kjent som James Power, men når sønnen John ble involvert i driften skiftet selskapet navn til John Power & Son.

Sønnen John gjorde det godt, og selskapet blomstret og vokste. Produksjonen økte, og i 1823 klarte de 33000 gallons, kapasiteten på still'en var 500 gallon. Et tiår senere var produksjonen på 10-gangeren, omtrent 330000 gallons årlig.

Ettersom destilleriet vokste vokste også statusen til familien. John Power ble adlet og senere High Sheriff av Dublin.

I 1866 begynte de å tappe sin egen whiskey, og ble med det et av de første destilleriene i verden til å gjøre så. Det vanligste frem til dette hadde vært at destilleriene solgte sin whiskey tønne for tønne. En gulletikett frontet hver flaske, og derav kom navnet Powers Gold Label.

I 1871 ble destilleriet erstattet med et bygg i viktoriansk stil, bygget på et 28 mål stort område. Det var et av de mest imponerende bygg å skue i Dublin på den tiden.

Den siste fra slekten Power til å sitte i styret for selskapet var Sir Thomas Talbot Power som døde i 1936. Selskpet var i familiens eie frem til 1966. Powers slo seg da sammen med de to gjenværende destilleriselskapene i Irland, Cork Distillers Company og sine bykonkurrenter i Dublin; John Jameson & Sons (Jameson). De dannet sammen Irish Distillers Group.

Det nydannede Irish Distillers Group bestemte å stenge sine eksisterende destilleri og bygge et moderne produksjonsanlegg i Midleton i County Cork ved siden av det eksisterende Old Midleton Distillery. Dette skjedde i 1975.

Destillerikarakter

Powers, kanskje best kjent for Powers Gold Label som opprinnelig en pure pot still whiskey. Nå er den en blend av omtrent 70 % pot still og 30 % grain whiskey. Pr. 2007 skal det være den mest populære irske whiskey solgt i Irland.

Powers 12 year old Reserve er en premium-utgave, laget av en blend av whiskeyer som er lagret 12 til 24 år. Denne har også en stor andel pot still.

Tapninger

Det er nok vanskelig å finne tapninger fra det gamle Powers-destilleriet. Eksisterende tapninger vil bli omtalt under Midleton.

Eksterne lenker

Kilder