Port Ellen

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Port Ellen Distillery)
Hopp til: navigasjon, søk
Port Ellen
Islay
Kart Port Ellen.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Port Ellen, Islay
Nåværende eier: Diageo Plc
Grunnlagt: 1825
Status: Nedlagt
Mothballed: 1983
Revet: Ja
Vannkilde: Leorin Lochs
Malteri: Eget
Antall washbacks: 8
Antall washstills: 2
Lyne arm retning: nesten 15 grader nedad
Antall spiritstills: 2
Lyne arm retning: nesten 15 grader nedad
Årlig kapasitet: 800,000 liter
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Destilleriet Port Ellen ligger i landsbyen ved samme navn på øya Islay, og er ca. 1 mile vest for Laphroaig, som nå til dags starter rekka av Islays sydkystdestillerier.

Historie

Destilleriet ble etablert i 1825 av Alexander Mackay. Kort tid senere havnet han i økonomisk uføre og i 1836 ble Port Ellen solgt til John Ramsay.

I 1920 ble destilleriet overtatt av Port Ellen Distillery Co. Ltd, som i 1927 ble tatt over av Distiller Company Ltd (DCL). I 1930, som følge av depresjonen, ble destilleriet lagt ned.

Først i 1967 kom destilleriet til sin rett igjen, da det ble renovert og produksjonen gjenopptatt av Low Robertson & Co (Edinburgh). Antallet stills ble doblet fra to til fire (to par) under oppussingen.

I 1983 ble Lagavulin valgt som Diageos flaggskipmalt fra Islay, Caol Ila ble beholdt som arbeidshest for produksjonsvolumets skyld og Port Ellen ble derfor ansett som overflødig og lagt ned.

I 1973 ble et stort malteri bygd i forbindelse med destilleriet. Malteriet er fortsatt i drift og forsyner de fleste av destilleriene på øya med malt, i henhold til en avtale signert i 1987 for å sikre arbeidsplassene på øya.

9. september 2017 kunngjorde Diageo at både Port Ellen og Brora skal restaureres og starte opp produksjon igjen. Produksjonsstart er planlagt til 2020.

Destillerikarakter

Torvrøyk og jod, mildere enn de andre 3 sydkystdestilleriene. Kompleks og oljete, med preg av pepper, salt, urter og medisin.

Tapninger

Siden destilleriet er nedlagt blir tapninger fra Port Ellen eldre for hvert år og vil etterhvert bli vanskelige å få tak i. Dette, kombinert med gjennomgående høy kvalitet, har økt etterspørselen, og Port Ellen er et yndet samleobjekt. Skal man kjøpe Port Ellen for å drikke må man derfor belage seg på å betale fra 100 Euro og oppover.

Det har siden 1991 kommet en årlig tapning fra Diageo. Disse kalles annual release. Følgende er kommet:

I 2006 kom den første av disse i salg på Vinmonopolet. Prisene har vært relativt høye. Kr 1400 for 6th, 1800 for 7th, 2100 for 8th og 2500 for 9th. I løpet av de siste årene har det også vært mulig å kjøpe Port Ellen fra uavhengige tappere i Norge, f.eks. Douglas Laing og Berry Brothers.

Port Ellen er en vesentlig bestanddel i Johnnie Walker Blue Label.

Galleri


Norsk importør

Eksterne lenker

Kilder