Port Charlotte Alchemist 2001 5 years old

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Port Charlotte Alchemist


Flaske-illustrasjon.png
Illustrasjonsbilde
Islay
Alder: 5 yo
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 46 %
Destillert dato: 2001
Tappet dato: Jan 2007
Kjølefiltrert: Nei
Fargejustert: Nei
Poeng NMWL: 6,8/10 p
Lansert: 2007


Kort info om whiskyen, inkludert (evt.) lenke til destilleriet og/eller tapper.

NMWL smaksnotater

 
Poeng: 6,8 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Farge ikke vurdert Lukt: Litt lukket, varm røyk, noe sødme, noe friskt. Lett røyket korn, baconcrisp, litt spritstikk i begynnelsen (forsvant!), intens, nøtter, noe søtt, fruktig (mango, sukat?) Veldig behagelig og innbydende lukt. Svovel, krutt, likevel en viss sødme, røyk, ganske behagelig dog, søtt, kornmesk?

Smak: Mer oomph i røyken, men overraskende mild og rund, ville ikke gjettet at den bare var fem år. Nøtter, peppermynte, fortsatt baconcrisp, lett røyket korn, salt lakris, eukalyptus, sukat. Lukt=smak! Jernspon, peat, nesten medisinsk som standard Laphroaig 10, eikeeiner/tørr.

Lukt: Med vann blir røyklukta surere og noe nøtteaktig kommer frem, samt smørsyre (tror jeg, problemer med å sette fingeren på den duften).

Smak: Med vann blir den skarpere og smaker litt mer flis (bokstavelig talt: ubehandlet treverk), samtidig viser den alderen sin (eller mangelen på sådan) tydeligere.

Ettersmak: Ettersmaken er som å ha et maltet byggkorn i munnen og den er laaaaaang. Samme umiskjennelig Laphroaig-tørrhet i ettersmaken, litt spiss?, maltsmaken havner i bakgrunnen.
Balanse: Meget balansert og godt avstemt.
Oppsummering: Bedre uten vann er førsteinntrykket. Ingen ny personlig favoritt, men den blir nok drukket opp... Grei drekka. For å bruke kvalitetskriteriene, vil jeg hevde at denne er i høyeste grad råvarepreget, røyket malt (korn) kjennes tydelig i både lukt og smak. Jeg oppfatter destillatet som ganske rent i og med at råvarene skinner så klart igjennom uten forstyrrende elementer. Det innebærer også at fatpreget er ganske begrenset, noe også alderen har en stor del av æren for. Som jeg skriver, finner jeg god harmoni mellom lukt og smak. Lukt- og smakselementene er tydelige, og ikke så mange at de er vanskelig å oppdage/skille. Alt i alt en god dram, og overrraskende god til femåring å være. Men verdt 699,- kr?
Se forum for flere detaljer.Priser

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

 
Farge Lukt Smak
Farge ikke vurdert Ikke vurdert lukt. Ikke vurdert smak.Andre smaksnotater

Anekdoter og trivia