Pattisonskandalen

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Pattisonskandalen, Pattisonkrakket eller Pattison Crash, skjedde rundt årskiftet 1898/1899. Pattison, Elder and Co, frontet av Robert og Walter Pattison, var de største oppkjøperne av whisky på den tiden. På grunn av store innkjøp var mange destillerier villige til å gi dem substansielle kreditter, men firmaet hadde økonomiske problemer og i desember 1898 begynte det hele å rase.

Pattison, Elder and Co

Pattisonfamiliens forretninger startet med meieriprodukter i Edinburgh, men snart hadde de grepet sjansen og jobbet seg inn på whiskymarkedet. I 1887 dannet de et partnerskap i blendingbransjen og to år senere tjente de rundt £100.000 når selskapet gikk på børs.

Brødrene Pattison - Robert og Walter - var skarpsindige forretningsmenn og skjønte verdien av reklame. I en tid som allerede var ganske forelsket i mediet, brukte de mye tid, kløkt og penger på å markedsføre produktene sine, blandt andre «The Doctor» og «The Gordon». I 1896 distribuerte de 500 grå papegøyer, trent opp til å si «Buy Pattisons' Whisky» til skotske butikkeiere lisensiert for å selge alkohol.

Brødrene jobbet og levde dyrt, de hadde dyre, staselige kontorer, boliger og til og med lagerhus i Edinburgh og kjøpte seg i tillegg store landeiendommer ved Clovenfords og Peebles. Selskapet investerte også tungt, de kjøpte halvparten av Glenfarclas, store andeler i Oban og Aultmore-Glenlivet og i grain-destilleriet Ardgowan i lavlandet. De kjøpte seg også inn på bryggerimarkedet ved oppkjøpet av Duddingston Brewery.

Problemet var bare at det meste av dette ble utført med lånte penger. Det var oppgangstider og alle var optimistiske og kanskje litt for villige til å satse, selv på luftslott. Innen slutten av 1890-tallet var det massiv overproduksjon i whiskybransjen og et krakk var uungåelig.

Salget og forretningene hadde allerede begynt å stagnere, men det var Clydesdale bank som fikk Pattison-brødrenes korthus til å ramle i desember 1898 når de nektet å utbetale en sum på £9.000. Tre år senere ble brødrene dømt for økonomisk svindel og fengslet.

Krakkets ringvirkninger

Pattison Ltd tok flere andre selskaper og en rekke småselgere med seg i fallet. BenRiach-destilleriet stengte dørene i 1900 etter bare to år i produksjon og Caperdonich stengte to år senere i 1902, etter fire års produksjon, begge ble først startet opp igjen i 1965.

Et selskap som tjente på Pattisons fall var DCL, de overlevde det generelle krakket og kjøpte Pattisons påkostede lagerhus - verdt £60.000 - for usselige 25.000 pund.

Kilder