Pulteney

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Old Pulteney)
Hopp til: navigasjon, søk
Pulteney
Northern Highland
Kart Pulteney.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Wick
Nåværende eier: Inver House Distillers Ltd
Destillerisjef: Fred Sinclair
Grunnlagt: 1826
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: The Loch of Yarrows
Byggtype: Optic og andre
Malteri: Robert Kilgour of Kirkcaldy
Antall washbacks: 6, stål
Antall washstills: 1
Lyne arm retning: svakt nedad
Antall spiritstills: 1
Lyne arm retning: rett vinkel, deretter skarpt nedad, med purifyer
Årlig kapasitet: 3 mill. liter
Standardtapning: Old Pulteney
Alder: 12 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 1540402


Beliggenhet

Pulteney ligger i Wick, og er det nordligste destilleriet på det britiske fastlandet. Destilleriet heter bare Pulteney, men single malten kalles Old Pulteney.

Destilleriet er oppkalt etter en person, Sir William Johnstone Pulteney (han var ordfører i den britiske fiskeriforeningen), snarere enn et sted. Navnet uttales Pult-nai eller PULT'nei.

Vannkilden for prosessvannet er Loch of Yarrows, byens hovedvannkilde som ligger 4 miles sør for Wick. Kjølevannet hentes fra Loch of Hempriggs via en kanal designet av Thomas Telford.

Historie

Pulteney ble bygget i 1826, i 'Pulteneytown', bydelen etablert for å huse arbeiderene i Wicks sildeindustri, og som hadde en eksplosiv vekst tidlig på 1800-tallet. Destilleriets grunnlegger het James Henderson. I begynnelsen var veiene i området lite utbygd, og all transport til og fra destilleriet foregikk med båt. Mange av arbeiderne jobbet også i sildeflåten, og bøkkerene lagde tønner til oppbevaring av sild i tillegg til å fikse tønnene destilleriet skulle bruke til lagring av sprit.

Destilleriet var i James Henderson og etterfølgeres hender fram til 20-tallet, da det på kort tid skiftet eierskap 3 ganger. I 1920 solgte James Henderson & Co destilleriet til James Watson & Co, et Dundee-firma. De i sin tur solgte det videre til John Dewar & Sons i 1923 som solgte det videre til Distiller Company Limited i 1925.

I 1930 ble destilleriet stengt som følge av depresjonen og ikke gjenåpnet før 1959. Da hadde det igjen skiftet hender to ganger, i 1951 ble det kjøpt av Robert Cumming og i 1955 av Hiram Walker & Sons. Sistnevnte samarbeidet med James & George Stodart Ltd og Allied Lyons Group og gjenbygde og gjenåpnet destilleriet i 1959.

I juni 1995 kjøpte Inver House Distillers Ltd både Pulteney og Balblair.

År 2000 åpnet Pulteneydestilleriet besøkssenter.

Destillerikarakter

Pultneys stills er av en noe original form, særlig washstillen. Den ble kjøpt fra McTaggarts fra Campbeltown, og historien sier at da den skulle monteres viste det seg at den var for høy slik at toppen på svanehalsen måtte kuttes av.

Tørrhet, sjøluft, salt, elegant torvpreg.

Tapninger

Offisiell rekke

Uavhengige tappere

Galleri


Norsk importør

Stenberg & Blom AS

På polet finnes 12 år gammel Old Pulteney (standardtapningen) på bestillingsutvalget (varenummer 56854). I tillegg finnes Old Pulteney likør i halvlitersflaske (varenummer 15404). Dersom du synes likør er i søteste laget er et tips å blande den ut halvt om halvt med Old Pulteney whisky.

Eksterne lenker

Kilder