Malt Mill Distillery

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Malt Mill Distillery ble etablert av Peter Mackie i 1908 og stengt i 1960. Malt Mill tas i 1962 inn som en del av Lagavulin. Det var et lite, tradisjonelt pot still-destilleri. Det gamle lagerhuset hvor de lagret maltet bygg står fremdeles, så også stedet for gulvmalting. Destilleriet lå inne på området til Lagavulin, bygd i strukturene til gamle Ardmore Distillery, og dagens besøkssenter er i de tidligere lokalene til Malt Mill Distillery. To store washback fra Malt Mill er fremdeles i bruk.

Whiskyen var laget på tradisjonelt Islay-vis med malt tørket med torvrøyk. Videre er det kjent at de tilsatte torv til mesken. Stilmessig var whiskyen herfra ment å være lik den fra Laphroaig. Mackie var godt kjent med Laphroaigs produksjonsutstyr, og fikk laget eksakte kopier av det. Produksjonen skulle være identisk med den hos Laphroaig, og Mackie ansatte arbeidere fra Laphroaig til å kjøre produksjonen. Men vannkilden var en annen, og dette kan være årsaken til at resultatet ble en «katastrofe». Malt Mill hadde sine egne wash back, men delte meskekar med Lagavulin.

113.500 liter nysprit i proof styrke ble produsert første året - Lagavulin produserte samtidig mer enn 580.000 liter. De kullfyrte still'ene var i bruk helt til Malt Mill Distillery ble nedlagt. Deretter ble de flyttet inn i Lagavulins produksjonslokaler og brukt i ytterligere 7 år.

Det hevdes at Peter Mackie nærmest i raseri etablerte destilleriet etter at han i 1907 tapte to rettsaker mot Laphroaig. Den første uenigheten gjaldt retten til å være agent for, og selge whisky fra, Laphroaig. Det var nemlig slik det hadde vært i flere årtier - helt siden 1847. Da Laphroaig først fikk medhold i retten, blokkerte Peter Mackie vannforsyningen deres, slik at produksjonen stanset. Dermed ble det nok en rettsak, og nok et tap for Mackie. Han ble beordret til å la Laphroaig få vann fra sin kilde. Senere gjorde han også flere mislykkede forsøk på å overta Laphroaig.

Den siste spriten som ble destillert hos Malt Mill oppbevares fremdeles på kontoret hos Lagavulin, godt forseglet med voks slik at den skal bevares. Det eksisterer i dag kun to kjente flasker med whisky fra Malt Mill Distillery. Det ble på forumet hevdet at den ene flasken skulle forsøkes solgt i 2009 for 1 million kroner av whiskyforhandleren Sukhinder Singh ved The Whisky Exchange i London.

Det er et sted antydet at forløperen til Lagavulin ble etablert først under navnet Malt Mill i 1816, men har (foreløpig) ingen kilder som bekrefter det.


Kilder