Mackmyra

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Mackmyra
Mackmyra dest.jpg
Mackmyra
Foto: Pressbild
SVERIGE
Beliggenhet: Gävle (Gravitationsdestilleriet)
Nåværende eier: Mackmyra Svensk Whisky AB
Destillerisjef: Magnus Dandanell
Master blender: Angela D'Orazio
Grunnlagt: 1999
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Årlig kapasitet: 950,000 liter
Standardtapning: Mackmyra 1.st
Tønnetype: 45 % småfat, 5,2 % fersk svensk eik, resten x-bourbon
Alkoholprosent: 46,1 %
Polets varenr.: 5905501


Beliggenhet

Mackmyra har to destillerier. Det stedet der produksjonen startet, Bruksdestilleriet, ligger på Mackmyra Bruk, Valbo, mellom Gävle og Sandviken i Sverige. Et nytt destilleri, Gravitationsdestilleriet, ligger i Gävle.

Mackmyra har dessuten lagerlokaliteter på Fjäderholmarna, 25 minuter med båt fra Stockholm, på Häckeberga Slott, 3 mil øst for Malmö, og i de nedlaget fjellokalene til Kystvakta i Smögen på Sveriges vestkyst.

Historie

Mackmyra ble startet som et pilotprosjekt i 1999 av 8 svenske venner som hadde holdt sammen siden studietiden. I perioden 1999-2002 ble det benyttet en liten destillasjonspanne. 30. oktober 2002 ble de nåværende destilalsjonspannene installert. I 2002 gikk destilleriet i ordinær produksjon. I mars 2006 lanserte de sin første offisielle whisky Mackmyra Preludium:01. Siden den gang har de levert seks ulike tapninger i Preludium-serien, og sommeren 2008 lanserte de Mackmyra Den första utgåvan.

Mackmyra ønsket å ekspandere og Bruksdestilleriet ble dermed for lite. De planla en "whiskyby" i Gävle og bygget der et helt nytt destilleri, Gravitationsdestilleriet. Gravitationsdestilleriet ble innviet 17. desember 2011 og har vært i produksjon siden det. En par år var det produksjon på begge destilleriene, men 1. mars 2013 stengte Bruksdestilleriet.

Mackmyra LAB Destilleri er et datterselskap til Mackmyra. Planen er at det gamle Bruksdestilleriet skal benyttes til ulike prosjekter. Det første som skal produseres er gin, men etter hvert vil også whisky bli produsert i de gamle lokalene.

Destillerikarakter

Mackmyra har utviklet to ulike oppskrifter som de bruker på whiskyen sin. Den ene er røykpreget, rök, og den andre er uten røyk, Elegant. Den røykpregede er ikke basert på korn tørket på tradisjonell peat, men tørket over einerkvister og lokal torv/mose. Mackmyra har også brukt mye småfat i lagring av whisky. Allerede i 2005 presenterte de kolleksjonsprøver som hadde ligget på små 30-liters eikefat.

Ellers bruker Mackmyra sherryfat og bourbonfat på samme måte som skotske produsenter, men de har også brukt ferske eikefat lagd av svensk eik.

Macmyra har de siste årene lansert mange ulike tapninger. Flere av disse har vært tilgjengelig i Norge.

Tapninger


Norsk importør

Cask Norway

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmeside

Galleri

Kilder

Denne artikkelen er foreløbig kort og/eller mangelfull (en stubb), men vi jobber med saken. Om du har tilgang kan du redigere den. Har du lyst til å bidra, men mangler tilgang, kan du sende epost til wiki alfakrøll nmwl.no