Mølle

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Grain hoppers ved Auchroisk
Foto: Ragnhild S. Lervik

En mølle brukes i maltwhiskyproduksjon til å male den maltede byggen. Resultatet er et slags grovt mel som kalles grist.

Det maltede kornet oppbevares i en «grain hopper» og føres først gjennom en avsteiner («destoner») som fjerner eventuelle småstein og andre fremmedelementer i kornet. Kornet føres deretter til mølla, der det mates inn øverst og passerer gjennom (normalt) to sett stålruller som kverner det. Steinene må fjernes fordi finmalt korn er svært eksplosivt og enhver gnist kan få katastrofale følger. De fleste destilleribranner starter i mølla.

Avsteiner ved Auchroisk
Foto: Ragnhild S. Lervik

Den ansvarlige destilleriarbeideren sjekker grovheten til melet underveis ved å sikte det gjennom en to-trinnet sikt. I det øverste laget forblir de største bitene av skall («husks»), i det midterste det mellomgrove melet og i det nederste det støvaktige fine melet. Forholdet mellom de tre bestanddelene er viktig. Er melet for grovt malt vil ikke nok sukkerstoffer løses ut og prosessen blir ineffektiv og uøkonomisk. Er melet derimot for fint malt vil det danne en form for lim når det blandes med vann og tette meskekaret. De forskjellige destilleriene opererer med forskjellige tall, men en vanlig ratio er 10-80-10 eller deromkring.

Den aller vanligste mølletypen i et skotsk destilleri er av merket Portheus. Disse er gjerne malt i en karakteristisk rødfarge.