Lufting

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Lufting er ikke et begrep som normalt forbinnes med brennevin, og det er svært delte meninger i bransjen om luftens innvirkning på whisky. I NMWL har vi gjort oss noen erfaringer som er oppsummert her.

For lite luft

Vi har flere ganger erfart at en whisky kan forandre seg når den utsettes for luft. Det kan både gjelde i glasset og på flaska. Du kan oppleve at en nyåpnet flaske smaker tamt, kjedelig og har tydelige unoter. Den samme flasken kan to uker senere inneholde den nydeligste whiskyen. Grunnen til dette er at uønskede (volatile) aromaer fordamper når flasken åpnes. Det er det samme som skjer når en vin dekanderes. Derfor kan det lønne seg å la whisky fra en nyåpnet flaske stå en stund i glasset før den luktes/drikkes. Legg også inn dette som et forbehold når du smaker whisky fra ei nyåpna flaske. Prøv igjen etter noen uker/dager og se om du merker forskjell.


For mye luft

Dersom det kommer for mye luft i flaska, vil whiskyen begynne å oksidere. Tommelfingerregelen er at når flaska er under halvfull (mindre enn 35 cl igjen i ei helflaske), bør den drikkes opp i løpet av 6 måneder. Fram til flaska bikker halvfull, vil whiskyen kunne holde seg lenge (i mange år), men det er likevel viktig å følge med ved å ta en smak i ny og ne for å sjekke om tapningen er i ferd med å tape seg.

For å unngå dette problemet, kan vi anbefale å helle whiskyen over på mindre flasker, bruke samme type vakumpumpe som for vin, eller ha glasskuler i flaska. Alt dette for at det ikke skal være mer luft enn whisky i flaska.

Se også Oppbevaring av whisky.