Ledaig Single Malt

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ledaig Single Malt


Ledaig.jpg
Island
Alder: 4 år
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 42 %
Kjølefiltrert: Ja
Varenummer Vinmonopolet: 2083301
Pris Vinmonopolet: 369,90 kr
Poeng NMWL: 5,8/10 p
Poeng Jim Murray: 83/100 p


Ledaig Singel Malt (NAS) er en standardtapning fra Tobermory-destilleriet som ligger på øya Mull. Ifølge Vinmonopolet skal whiskyen ha fått 48 måneders lagring på fat. Noe som betyr at den er ca 4 år. Dette er en whisky som vekker sterke meninger. Noen syns den er helt forferdelig, andre synes den er helt OK, men få synes den er veldig bra.

NMWL smaksnotater

 
Poeng: 5,8/10 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Lys med gulgrønt skjær Lukt: Fusel, røyk, malt, eplenektar og vanilje. Lakris, arrak/punsj, brent karamell, brød, sitrus, krydder, a whiff of smoke. Litt kjemisk (new make?), salt, lett peatpreg, korn, hint av gress og grønne epler, nøtter (mandler), alkoholstikk

Smak: Mindre emmen avkjølt enn romtemperert. Sitrus, oljet, søt peat, ung, avrundet new make. Markant saltpreget, lett peat, litt «alkoholgufs», fruktig (grønne epler, mulig noe pære), diskret fat.

Lukt: Mer fruktpreg kommer frem (gule epler og litt pære).

Smak: Mer korn og peat trer frem, høy, tørrere finish, relativt lett fylde.

Ettersmak: Noe treaktig, litt peat, toner av rom.
Oppsummering: Tobermory er en malt som til stadighet blir slaktet, muligens med grunn. Derimot har det tidvis gått gjetord om Ledaig - den røyka varianten fra samme destilleri. Denne utgaven av Ledaig er utvilsomt ung, men står ikke noe tilbake fra f.eks. RMW sin unge Bowmore (3rd batch). Ledaig'en er mer faktisk mer avslepet og finstemt, definitivt søt torv, men mindre røyka. Tobermory er forøvrig en av de hyggeligste små landsbyer jeg har vært i i Skottland, med flere svært gode restauranter. Beklager men kan ikke være enig med denne poenggivningen. Dette var en alt for ung whisky, tynn og nær udrikkelig (den ble tømt ut) for meg. Strengt tatt minnet den meg mest om dårlig destillat.
Se forum for flere detaljer.Priser

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

Andre smaksnotater

 
Poeng: 7,5 - Dave Broom, Whiskymag
Farge Lukt Smak
Farge ikke vurdert Seems very young. Tarry rope, sacking. Understated Gentle peatiness covering crisp malt. Decent structure. A sweet start. The peat is light and sits in the centre of the mouth
Ettersmak: Short
Oppsummering: The nose doesn’t promise much but the palate delivers well.Sagt om Ledaig Single Malt på Whiskyforumet:

* Imidlertid veldig usikker på Ledaig'en.... Den synes jeg var litt ubestemmelig... Merkelig smak og nese synes jeg...

* Som trønder - født på starten av 70-tallet, hadde jeg ulike opplevelser med alkohol på midten/slutten av 80-tallet. De fleste av disse opplevelsene inneholdt hjemmebrent av ulik karakter. Jeg må si at lukten av Ledaig'en tar meg tilbake til denne perioden - og dessverre tilbake til den hjemmebrenten som vi allerede da ristet på hodet av

* Ledaig - en hverdagsmalt!

* Om du holder for nesa mens du drikker den er det helt grei whisky. Den har en emmen stank av gammel fyll og oppkast som ikke er tiltalende. Smaken syns jeg er helt grei.

Anekdoter og trivia

Lenge var dette en av Norges billigste og mestselgende maltwhiskyer. De fleste maltwhiskykjennere karakteriserer denne tapningen som udrikkelig, og synes det er katastrofalt at kunder «som bare skal ha en maltwhisky på polet» ender opp med ei flaske av denne. Bekymringene ligger først og fremst i at en smak av Ledaig kan få enhver potensiell maltwhiskydrikker til å holde seg til cognac til evig tid!

Nå har salget av Ledaig gått ned de siste åra, men det er fortsatt så høyt at produsenten velger å fortsette å tappe denne whiskyen selv om det ikke er noen andre markeder enn Norge som vil ha den.