Kategori:Master blender

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Master blender, eller sjefsblender er tittelen som gis til den som ved et destilleri, i en destillerigruppe eller hos en blender har hovedansvaret for å arbeide fram den blandingen av whisky fra forskjellige fat som skal tappes på flaske.

En master blender plukker ut flere ulike fat, gjerne av ulik alder, som så blandes sammen i en stor beholder slik at blandingen av fatene til sammen blir akkurat slik blenderen vil at whiskyen skal smake. Det er den yngste whiskyen i blandingen som bestemmer aldersbenevnelsen på whiskyen. Alle standardtapninger er satt sammen av forskjellig whisky på denne måten, i motsetning til whisky som er Single Cask, whisky fra kun ett fat.

Siden whisky fra samme destillasjonsbatch som har ligget på hvert sitt fat kan ha helt forskjellig karakter, kreves en usedvanlig god nese og evne til å huske aromaer for å kunne utføre jobben som master blender. Tidligere har jobben blitt sammenlignet med alkymi, og det er kanskje den mest myteomspunne rollen i bransjen. Idéen om en master blender som sitter i sitt blending room omgitt av tusenvis av prøver fra ulike fat og som plukker akkurat de 127 fatene som gir den perfekte whiskyen er nok et stykke fra sannheten i dagens industri (om det da noensinne har vært slik), men det er likevel ingen grunn til å undervurdere ekspertisen og instinktet til dagens master blendere.

Nedenfor finner du listen over de master blendere som er omtalt i egne artikler på whiskywiki.

Sider i kategorien «Master blender»

Under vises 4 av totalt 4 sider som befinner seg i denne kategorien.