Kaldfiltrering

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Kaldfiltrert)
Hopp til: navigasjon, søk

Kaldfiltrering, chillfiltering eller kuldestabilisering er en prosess som fjerner enkelte uskillbare stoffer fra whiskyen. Det er uenighet i bransjen om endringen kun er kosmetisk eller om det har betydning for smaksopplevelsen.

Ncf (non-chillfiltered) eller ikke kaldfiltrert refererer altså til whisky der denne prosessen ikke er utført.

Blir ofte omtalt i sammenheng med E150, siden de som velger å ikke kaldfiltrere whisky, heller ikke bruker kunstige fargetilsettinger.

Generelt

Noen whiskyprodusenter kaldfiltrerer whiskyen, andre velger bevisst å ikke gjøre det. Whisky som ikke er kaldfiltrert kan fremstå som tåkete hvis den tilsettes vann, eller temperaturen senkes på annen måte, og det vil naturlig være noen partikler i whiskyen som kan fremstå som frastøtende. De som velger å kaldfiltrere mener at det ikke påvirker whiskyen på en annen måten enn at den blir mer innbydende. Kaldfiltrert whisky vil alltid se «ren og pen» ut. Motstanderne av slik filtrering hevder på sin side at filtreringen påvirker whiskyens smak, og at de kosmetiske faktorene ikke er så viktige at de bør påvirke smaken.

Whisky som holder over 46 % alkohol, vil finne tilbake til sin opprinnelige form når den får tilbake sin vanlige temperatur. Whisky som er er under 46 % vil kunne bli tåkete også i romtemperatur, og forbli tåkete. Se forklaring på dette under «Teknisk».

Teknisk

De tyngre alkoholene (og aldehyder og syrer) er mindre polare enn etanol og vann, og løseligheten av dem i whisky er avhengig av både alkoholstyrke og temperatur. Vann er et glimrende løsningmiddel for polare væsker og ioner. Etanol er også polart, men er et bedre løsemiddel for fettstoffer og andre mer upolare stoffer.

Hvis temperaturen senkes vil de tyngste alkoholene gå ut av løsning, og felles ut som fast stoff. Ved oppvarming igjen vil disse løses opp igjen, og whiskyen burde bli like klar og fin igjen. Kjører man den gjennom et filter når den er nedkjølt fjernes mye av de mer langkjedede komponentene.

Ved tilsats av vann, gjør kjøleeffekten whiskyen tåkete om du bruker kaldt vann i små mengder. Da vil den i så fall bli klar igjen etter hvert. Med mer vann går alkoholprosenten nedover, og de mer upolare, langkjedede alkoholene vil ikke lenger kunne løses. De felles ut, enten som fast stoff, hvis de er langkjedede nok, eller som ørsmå dråper av tyngre alkohol som er mer tyktflytende, og bryter lyset på en annen måte enn den klare whiskyen. Vi har da en emulsjon av langkjedede alkoholer dispergert i whiskyfasen. (Takk, Leif Olav...)


Prosessen

Selve filtreringen skjer ved at whiskyen kjøles ned. Jo lavere temperatur, desto hardere filtrering. Produsenter har individuelle temperaturgrenser som de kjører sin filtrering på. Når whiskyen er kjølt ned, er de løselige stoffene som omtales under «Teknisk» skilt ut, og kan filteres bort. Ferdig filtrert unngår man altså de tåketilstandene som er beskrevet.

På den annen side hevder kritikkerne av filtrering at fjerning av disse fettstoffene kjennes på munnfølelsen, og at en ikke-kaldfiltrert whisky vil oppleves som fetere i munnen enn en som er kaldfiltrert.

Noen produsenter velger det de kaller en lett filtrering, «Gentle filtration», (Edrington Group, Glenfarclas). Det innebærer at man filtrerer på lavere temperatur (4-5 grader), men fortsatt høy nok til å få med en del tunge oljer og aromaer.