Jack Daniel's

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Jack Daniels)
Hopp til: navigasjon, søk

Jack Daniel's er et whiskeymerke og blandt de bestselgende spritmerker, kjent for sine firkantede flasker og sorte etikett. Det er en vanlig misforståelse blandt forbrukere å kalle det en bourbon whiskey. Fravær av referanse til bourbon på etiketten er med på å bryte koblingen mot bourbon. Det er en Tennessee whiskey, produsert i Lynchburg, Tennessee - landlig plassert et godt stykke øst for Memphis og sør for Nashville. Noe paradoksalt kan det virke at destilleriet ligger i et distrikt der bruk av alkohol er forbudt. Navnet på produsenten er Jack Daniel Distillery, og det har vært eid av Brown-Forman Corporation siden 1956.

Den tidlige historien

I følge nettsiden til destilleriet ble Jasper Newton Daniel (Jack Daniel) født i september 1850. Riktignok vet ingen sikkert, ettersom fødselsregisteret ble ødelagt i en brann. Destilleriet skal ha fått lisens i 1866, og da kan Jack Daniel altså ha vært 16 år gammel. Noen kilder mener han skal være født 5. september 1846. Biografien Blood & Whiskey: The Life and Times of Jack Daniel (2004) av Peter Krass hevder at andre arkivnotater viser at destilleriet ikke ble grunnlagt før i 1875.

Jack Daniel hadde 12 søsken, foreldrene var Calaway Daniel og Lucinda Cook. Jack Daniel har walisiske, skotske, engelske og skotsk-irske aner. Bestefaren Joseph (Job) Daniel emigrerte fra Wales med sin skotske kone og dro til USA. I 1911 dør Jack Daniel av blodforgiftning (sepsis) etter å ha fått en infeksjon, visstnok i en tå. Historien sier at han skadet tåen tidlig en morgen da han i sinne sparket til safen da han ikke fikk åpnet den - ryktene vil ha det til at han alltid hadde vanskeligheter med å huske kombinasjonen.

Jack Daniel giftet seg aldri. Nevøen Lem Motlow var favoritten blandt slektningene, og han var under de beskyttende vingene til Jack Daniel. Lem var flink med tall og regnskap, og han styrte dette for destilleriet. Allerede i 1907 gav Jack destilleriet til Lem, ettersom helsen hadde begynt å svikte. Lem gav så destilleriet videre til sine barn Robert, Reagor, Dan, Connor og Mary etter sin død i 1947.

I Tennesse ble det vedtatt en avholdslov så tidlig som 1910. Dermed kunne ikke destilleriet produsere lovlig. Lem Motlow svarte med å flytte destilleriet, først til St. Louis i Missouri og senere til Birmingham i Alabama. Kvalitetsproblemer gjorde at varene derfra ikke ble solgt. Med forbudstiden i 1920 (til 1933) opphørte produksjonen i St. Louis, og produksjonen i Alabama opphørte enda tidligere. Produksjonen tok ikke til igjen før i 1938, etter at Motlow i rollen som senator for Tennesse hadde vært sterkt engasjert for å oppheve det lokale lovforbudet i Tennesse. Forsinkelsen på fem år ble markert i 2008 ved å legge ut for salg en gavepakning med to flasker; en for 75-års markering for slutten av forbudstiden og den andre som 70-årsmarkering for gjenåpning av destilleriet.

På føderalt nivå ble det av regjeringen nedlagt produksjonsforbud av whiskey under 2. verdenskrig og litt i etterkant (1942-1946). Motlow gjenopptok produksjon da mais av god kvalitet igjen ble tilgjengelig fra 1947.

Senere ble bedriften ble omgjort til aksjeselskap skjedde det under navnet «Jack Daniel Distillery, Lem Motlow, Prop., Inc.». På den måten kan Lem Motlow også inkluderes i markedsføringen, siden man teknisk sett kun refererer til navnet på selskapet. Markedsføringsmessig refererer man også til Lynchburg med kun 361 innbyggere ettersom hele etiketten er registrert som beskyttet varemerke (tidlig 1960-tall). Folketallet var den gangen korrekt, i år 2000 var det registrert 5740 innbyggere. Endrer man teksten på etiketten må man samtidig søke om ny merkevarebeskyttelse.

Moore county, fylket der destilleriet holder til, er fremdeles et tørrlagt disktrikt. Det er tillatt å fremstille alkoholholdige produkt, men ikke å selge dem. Et unntak i lovgivningen tillater at det på destilleriet selges souvenirer til besøkende. Gentleman Jack og Jack Daniel's Single Barrel selges i destilleriets White Rabbit Bottle Shop.

Tennessee whiskey filtreres gjennom trekull fra lønnetrær (sugar maple), i store trekar før nyspriten fylles på fat. Dette i motsetning til prosessen ved fremstilling av Kentucky bourbon. Tennesse whiskey er ikke bourbon whiskey, i henhold til definisjon i Title 27 of the Code of Federal Regulations, Chapter 1, Part 5, Section 5.22.

Nyere historie

Tennessee Squires

En Tennessee Squire er et medlem i Tennessee Squire Association, dannet i 1956 som en venneforening for å ære «special friends of the Jack Daniel's Distillery». Flere kjente selskap og artister er blandt medlemmene. Man blir kun opptatt som medlem via anbefalinger av eksisterende medlemmer. Som medlem mottar du et kort i lommeformat samt et diplom som sertifiserer deg som «eier» av et ikke nærmere angitt stykke av eiendomme til destilleriet, og i tillegg æresborger i Moore County, Tennesse.

Ny alkoholstyrke

Tradisjonelt ble Jack Daniel's solgt i 90 US proof - tilsvarende 45 % alkohol. Fra oktober 2004 har standardtapninger med Jack Daniel's blitt tappet på 80 US proof (40 % ABV). I 1996 ble det i forbindelse med en markering av staten Tennesses 200-årsjubileum som et engangstilfelle laget en tapning i 86 US proof (43 % ABV), solgt i en dekorativ flaske.

Årsaken til den nye alkoholstyrken var at markedsavdelingen fant ut at kundene foretrakk whiskey i lavere styrke. Jack Daniel's Single Barrel, lansert i februar 1997, tappes rett nok på 47 % ABV (94 US proof). Endringen medførte en protest i form av en underskriftskampanje, organisert av Modern Drunkard Magazine.

Tidligere var det kjente black-label-merket, med høyere pris og bedre kvalitet, solgt i 86 US proof/43 % ABV, og det enklere green-label-merket i 80 US proof/40 % ABV. Alkoholinnholdet er også redusert tidligere, etter at Brown-Forman Corporation kjøpte destilleriet i 1956. De sørget for å redusere black-label fra 90 US proof og green-label fra 86 US proof. Fra 1. januar 2005 ble proof-systemet i USA utdatert og fullstendig erstattet av prosentangivelse av alkoholinnhold.

I 2006 sponset Jack Daniel's Perkins Engineering-laget i den australske V8 supercar-serien, en avtale varte ut 2008. Fra 2009 ble de sponsor for det nystartede Kelly Racing-laget, satt sammen av restene fra Perkins Engineering og HSV Dealer-laget. Jack Daniel's sponset også bil nummer 7 (naturligvis etter Old No. 7) i 2005-sesongen av NASCAR. Kontrakten er ikke fornyet etter 2009-sesongen.

Master Distiller

Jeff Arnett, ansatt i selskapet fra 2001, ble master distiller hos Jack Daniel's i 2008. Han er den sjuende personen i destilleriets historie som har stillingen. Forgjengeren Jimmy Bedford hadde stillingen i 20 år. Etter at han ble pensjonert i midten av 2008, døde han 7. august 2009 av et hjerteinfarkt i sitt hjem i Lynchburg. Jack Daniel selv var den første master distiller.

Jack Daniel's i cocktail

  • Jack Daniel's er den alkoholholdige ingrediensen i Jack and Coke, en velkjent cocktail. I Storbritannia og Australia er JD and Coke synonym for det samme.
  • Jack Daniel's er også alkoholkomponenten i Lynchburg Lemonade.

Eksterne lenker

Kilder