Golden Promise

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Golden Promise er en type vårbygg (spring barley) som er utbredt i bryggeribransjen. Den gir ikke spesielt stor avkastning per kvadratmeter, da den har færre korn per aks enn nyere varianter som Optic og Prisma. De to sistnevnte er også billigere å bruke i produksjon.

Golden Promise er en forskerfremstilt mutant, laget med radioaktiv gammastråling. Den er skapt med utgangspunkt i Maythorpe, som er en kultivert variant av vanlig bygg (Hordeum vulgare). Den ble introdusert på markedet i 1966. Gjennom 70- og 80-tallet var det den mest dyrkede byggtypen i Skottland.

Golden Promise har fordelen av å være halvveis dverg, slik at den lettere kan bære avlingen uten å knekke. Til industribruk viser den seg å være svært velegnet i brygging, og gi et kvalitativt godt resultat til både øl- og whiskyproduksjon. Få destilleri bruker Golden Promise i dag. Macallan, Glengoyne og Bruichladdich er kanskje de eneste?

Organisk eller ikke?

Enkelte stiller seg spørsmålet om whisky basert på Golden Promise kan kvalifisere til å kalles organisk whisky. Disse betrakter opphavet til Golden Promise som svært unaturlig, og ekskluderer whisky fremstilt av organisk dyrket Golden Promise. Det må bli opp til hver enkelt å mene noe om dette. Motargumentet er at Golden Promise ikke er annet enn et resultat av forsert evolusjon - noe som kunne oppstått av seg selv en gang i fremtiden dersom vi var villig til å vente lenge nok.

Kilder