Gjæringskar

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Gjæringskaret (engelsk: Washback, amerikansk: fermenter) er en stor beholder for brygging av wash/øl. Størrelsen varierer fra destilleri til destilleri. Gjæringskar er enten konstruert som enorme tretønner av gran, furu eller lerketre eller som dunker i rustfritt stål.

De som har tretønner mener mikroklimaet i treverket spiller inn på gjæringsprosessen. De som har metalltønner hevder på sin side at de er lettere å gjøre rent og er mer holdbare.

Uansett materiale er gjæringskarene ved de fleste destilleri minst to etasjer høye, og man har et perforert gulv i brygghuset. Under fermenteringen dannes karbondioksid (CO2), og siden karbondioksid er tyngre enn luft faller gassen gjennom det perforerte gulvet ned til underetasjen (der det med andre ord ikke går ann å oppholde seg så lenge fermenteringen er i gang). Det samme gjør den alkoholen som fordamper.

Gjæringskar har lokk med luke for å gjøre det mulig å ta prøver av ølet og eventuelt vindu for at destilleriarbeiderene skal kunne følge med på prosessen. De aller fleste er også utstyrt med rotorblader rett under lokket som kan settes i gang for å slå ned skummet under fermenteringen, slik at ikke karet skal skumme over.