Fatstyrke

Fra Whiskywiki
(Omdirigert fra Cask Strength)
Hopp til: navigasjon, søk

Fatstyrke (Cask Strength eller CS) defineres på denne måten av SWA:

«Normalt tilsettes vann til whiskyen for å redusere alkoholstyrken, men aldri til under 40 % ABV før den tappes på flaske. Fatstyrke-tappet whisky er whiskyen tappet på den alkoholstyrken som den har på fatet, uten tilsetting av vann.»

Standardtapninger tappes gjerne ved 40 %, 43 % eller 46 % ABV (normal styrke). CS-whisky holder vanligvis over 50 % ABV, men det kan forekomme enkeltfat som er tappet der alkoholstyrken har sunket til under 50 % ABV, som likevel må betegnes som CS-whisky fordi den ikke er tilsatt vann for å senke alkoholprosenten. Det forekommer også whisky om omtales som fatstyrketappet selv om den er tilsatt noe vann. Vannreduseringen er da for å komme på samme alkoholnivå uavhengig av fatsammensetningen i whiskyen, og ikke for å komme ned i normalstyrke. Det er også tapninger som tilsettes noe vann for å komme under 60% ABV, som er grensen for å kunne selge whiskyen i Norge. Styrken på den whiskyen vil fortsatt være betydelige sterkere enn normaltappet whisky.

Noen fatstyrketappede whiskyer har betegnelsen 100 proof. Det betyr at den er tappet på 57,15 % (Eller 57 % som de fleste runder det av til).

I Norge er det ikke tillatt med alkoholholdig drikke som holder over 60 % ABV. Flere CS-whiskyer kan være over 60 %.

Les mer om diskusjon rundt definisjon av fatstyrketappet whisky på whiskyforumet

Se også Single Cask og Natural Cask Strength