Burns supper

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Burns supper er en årlig feiring av Robert Burns (1759-1796), erklært Skottlands nasjonalpoet. Han ble født 25. januar, og blir fortsatt feiret hvert år, over 200 år etter sin død. Vi i NMWL har valgt å legge feiringen til helgen før eller etter selve dagen.

Burns Supper kan feires på litt ulike måter, men haggis blir alltid servert. Det er Skottlands nasjonalrett, laget av byggryn og moset innmat, krydret med pepper og løk. Blandingen blir deretter kokt i en sauemage. Dette var opprinnelig fattigmannskost, og Robert Burns var en av de som satt pris på denne retten. Et av diktene hans heter da også Address To a Haggis. Som tilbehør følger ’neeps and tatties’ (kålrotstappe og potetmos), samt whisky (så klart).

Det er noen ritualer forbundet med gildet, og vi prøver å få til noen av disse hos oss også. Blant annet skal noen av diktene til Robert Burns deklameres, og vi håper dessuten å få dratt i gang litt skotsk folkedans etter maten. Og kanskje kan vi synge Auld Lang Syne når kvelden er omme?

NMWLs feiring

Det er lokale variasjoner i feiringen hos de forskjellige lokallagene, vil du vite mer spesifikt hva «ditt» lokallag legger opp til, ta kontakt med dem direkte. Her er i hvert fall noen av hovedpunktene:

Siden NMWL har skotsk maltwhisky som hovedfokus, gir vi også den skotske nasjonalskalden Robert Burns sin fortjente oppmerksomhet. Det har gjennom årene blitt en tradisjon å arrangere Burns Supper etter skotsk oppskrift fredagen eller lørdagen som faller nærmest Robert Burns' fødselsdag, 25. januar.

Når du ankommer blir du møtt av skotske noter og lagets kjellermester anbefaler en velkomstdram eller -drink. Middagen som serveres er ekte skotsk haggis. Tradisjonelt tilbehør er kålrabistappe og potetstappe etter lokal NMWL-oppskrift, noen lokallag bruker også en spesiell whiskysaus. Til maten får du i noen lokallag en halvliter øl eller ett glass vin. Maltwhisky kan også anbefales. Etterpå serveres kaffe om mulig.

Ønsker du maltwhisky utover det inngangsprisen eventuelt inkluderer, benyttes bonger på vanlig måte. Der lokalene tillater det er øl, vin og mineralvann også tilgjengelig fra restaurantens bar.

Av mulige innslag i løpet av kvelden kan nevnes; «piper» som spiller haggisen inn, litt diktlesning fra Roberts Burns' produksjon, litt allsang og diverse whiskyinspirert musikk. Det er også full anledning for deg å bidra, ta i så fall kontakt med de som står som arrangører lokalt.

Eksterne lenker