Bacardi

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Bacardi er et familiekontrollert spritselskap som er best kjent som produsent av rom, blandt annet merkene Bacardi Superior og Bacardi 151. Årlig salgsvolum er i overkant av 200 millioner flasker, fordelt på over 100 land. Omsetningen i 2007 var 5,5 milliarder amerikanske dollar. Etablert på Cuba i 1862.

Hovedkontoret ligger i Hamilton på Bermuda, og styreformann er Facundo L. Bacardi, som er tippoldesønn av grunnleggeren.

Gjenom oppkjøp har selskapet vokst utover sine egne merker. I 1992 ble italienske Martini & Rossi kjøpt opp (kjent for vermuthen Martini og musserende vin). Diageo solgte i 1998 Dewar's (skotsk blend) og Bombay Sapphire (gin) til Bacardi. Ellers dekker oppkjøp merker som Cazadores (tequila, 2001), Grey Goose (vodka, 2004), 42 Below (vodka, 2006).

Bacardi eier også bl.a. Drambuie (skotsk whiskylikør), Disaronno Amaretto, Eristoff vodka og B&B, Bénédictine likør.

Tross et fokus på produkt i lavt og mellomdyrt skikt, har Bacardi rom mottatt en del utmerkelser i internasjonale spritkonkurranser, bl.a. gullmedalje for en åtteårig añejo rom i 2008 og 2009 fra San Francisco World Spirits Competition.

Trivia

Ernest Hemingway er kjent for å ha bestilt sine daiquiris med Bacardi White Label rom, og han nevner ølet Hatuey i to av sine bøker; To Have and Have Not og The Old Man and the Sea.

Eksterne lenker

Kilder