Ardbeg Kildalton 1980

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Ardbeg Kildalton 1980


Islay
Flaskens volum: 70 cl
ABV: 57,6 %
Kjølefiltrert: Nei
Poeng NMWL: 8,6/10 p


En klassisk og myteomspunnet whisky.

NMWL smaksnotater

 
Poeng: 8,6/10 (gjennomsnitt av flere vurderinger)
Farge Uten vann Med vann
Modent korn Lukt: (22). Nugatti, smør sirus, eple

Smak: (22). Brunet smør, nøtter salt, sjokoladekake og krydder.

Ikke vurdert lukt.

Ikke vurdert smak.

Ettersmak: (22). Sirus, eple, medium lengde.
Balanse: (20). Merkelig sak, litt over det hele. Jeg fikk følelsen av en Madeiralagret Laddie pga det lave peat-nivået. Men jeg ble grundig lurt. Denne får såpass dårlig karakter på balanse pga at man ikke helt klarer å avdekke ´retningen´ på smak og lukt.
Oppsummering: (86) Meget god whisky, men merkelig Ardbeg. Og jeg som ikke visste hva jeg smakte på når jeg skrev 'nugatti' på nesen og 'brunet smør' på smaken...
Se forum for flere detaljer.Priser

Eksterne smaksnotater

Destilleriets offisielle smaksnotater

 
Farge Lukt Smak
Farge ikke vurdert Ikke vurdert lukt. Ikke vurdert smak.Andre smaksnotater

Anekdoter og trivia

  • Kildalton henviser til Kildalton Cross som er «et styggammalt kors». Da de ved restaurering av dette korset fjernet det for å bygge nytt fundament, fant de levningene etter to mennesker under korset. En mann og en kvinne. Mannen hadde fått «gleden» av å være hedersgjesten i den lett brutale straffemetoden riste blodørn som består i å klippe av ribbenene inne ved ryggraden for så å åpne personen bakfra. Man fjernet så lunger og hjerte gjennom såret bakfra. Navnet blodørn kommer av at man etter en slik behandling ser ut som man har blodige vinger. Riste blodørn var forøvrig en henrettelsesmetode som var favorisert av vikinger, og ble visstnok bare tildelt høytstående (adelige) fanger.