Alkohollovgivningen

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Generelt

Det er Alkoholloven som regulerer produksjon, salg, skjenking, innførsel og markedsføring av alkohol i Norge. Helsedirektoratet utarbeider forskrifter som regulerer dette ytterligere.


Bevillinger

Man må ha bevilling for å kunne servere/skjenke/selge alkohol. Det er i utgangspunktet kommunene som gir slik bevilling, og som driver kontroll med at bestemmelsene overholdes. Du må også ha bevilling dersom du ønsker å produsere alkohol selv.

Vinmonopolet selger alkoholholdig drikke med ABV over 4,7 %. Dagligvarebutikker med bevilling kan selge alkoholholdig drikke med ABV opp til 4,7 %. Skjenkesteder (HoReCa) kan kjøpe alkoholholdig drikke direkte fra distributør. For skjenkesteder skilles det mellom bevilling til å skjenke øl og vin (under 22 % ABV), og bevilling til også å skjenke brennevin (over 22% ABV)("alle rettigheter").

Innførsel

For privatpersoner er det lov, i forbindelse med reiser, å ta inn inntil en liter alkoholholdig drikk over 22 % ABV (whisky) tollfritt. Ut over det kan man fortolle inntil fire liter. Pr sep-10 er prisen for å fortolle en liter whisky 280 kr/200 kr for 70 cl. Det er ikke lov å ta inn alkohol som er sterkere enn 60 % ABV. Les mer om dette hos Helsedirektoratet. Vinmonopolet kan innføre alkoholholdig drikk for salg til privatpersoner som har bestilt et produkt til personlig bruk, når produktet ikke finnes i Vinmonopolets produktutvalg. Ellers må man ha importlisens for å kunne importere whisky til Norge som selges via Vinmonopolet. Listen over ulike norske whiskyimportører finner du her.


Privatimport

I juni-09 vedtok Helse og omsorgsdepartementet å tillate privat import av alkoholfra 1.juli 09. Det innebærer at man kan kjøpe f.eks whisky fra nettbutikker og få det levert i Norge. Samtidig kreves det at kjøperen må betale både toll og avgifter på det som kjøpes. Likevel vil dette åpne opp muligheter for norske whiskykunder til å få kjøpt tapninger som ellers ikke ville vært tilgjengelige i Norge.

Markedsføring

Det er i utgangspunktet ulovlig å drive markedsføring av alkoholholdig drikke i Norge. Både importører og barer er imidlertid kreative og arrangerer både smakinger og ulike events. Importørene kan gi forbrukerne produktinformasjon på konkret oppfordring, og det er åpnet for å gi generell informasjon om f.eks whisky. Det arbeides mye i gråsonen her. Noe som fungere så lenge ikke myndighetene går inn og regulerer mer direkte og peker på hva som er lov og hva som ikke er lov.

Les mer om dette hos Helsedirektoratet.


Denne artikkelen er foreløbig kort og/eller mangelfull (en stubb), men vi jobber med saken. Om du har tilgang kan du redigere den. Har du lyst til å bidra, men mangler tilgang, kan du sende epost til wiki alfakrøll nmwl.no